Fotoğraf Makinelerinizi Hazırlayın! Astrofotoğrafçılık için İpuçları

1
In this 30 second exposure, a meteor streaks across the sky during the annual Perseid meteor shower Friday, Aug. 12, 2016 in Spruce Knob, West Virginia. Photo Credit: (NASA/Bill Ingalls) Bu 30 saniyelik pozlanan görüntü 12 Ağustos 2016 tarihindeki yıllık Perseid Meteor yağmurundan bir kare. Fotoğraf Batı Virginia, Spruce Knob'ta çekildi.

 

Bu 30 saniyelik pozlanan görüntü 12 Ağustos 2016 tarihindeki yıllık Perseid Meteor yağmurundan bir kare. Fotoğraf Batı Virginia, Spruce Knob’ta çekildi.

Temmuz’un ortasına gelip, meteorolojiden kavurucu çöl sıcakları uyarısı da aldığımıza göre sonbahara kadar gökyüzümüz kapanmayacak demektir. Malum, yıldızlı yaz geceleriyle birlikte Perseid meteor yağmuru önümüzdeki ağustos başı gözlemcilerini ve astrofotoğrafçılarını bekliyor. 2018’in meteor yağmuru takvimi için Earthsky.org sizlere yardımcı olacakken bizler de astrofotoğrafçılar için birkaç ipucu paylaşacağız.

Öncelikle;

 

Bulabildiğiniz en karanlık alanı belirleyin

Eğer geceleri uyumayan, büyük bir şehirde yaşıyorsanız çekeceğiniz gökyüzü fotoğrafları da oldukça sönük olacaktır. Çıkabilirseniz şehir dışına çıkın, böylelikle siz uzun pozlamanızı ve diyafram açıklığınızı ayarlamaya çalışırken şehir ışıklarına maruz kalmayacaksınız. Light Pollution Map gibi birtakım uygulamalar yakınınızdaki en uygun gözlem yerini bulmanızda yardımcı olabilir. Uygun bir yer bulma ümidiyle karanlıklara atılacaksanız yanınıza bir fener almayı unutmayın.

 

Yanınıza bir termos kahve alın ya da iyi bir öğle uykusu çekin

En iyi gözlem zamanı gece yarısı başlar ancak saat ilerledikçe gece karanlığı daha da ilgi çekici bir hâl alır. Sabahın ilk ışıklarına kadar dayanabilen astrofotoğrafçıların daha ihtişamlı görüntüler elde edebilme ihtimali artıyor.

 

Deklanşör Kablosu Getirin

Kimse uzun pozlama için bir tripodun gerekliliğini yadsımaz ama deklanşör kablosu daima göz ardı edilir. Fotoğraf makinesine doğrudan müdahale etmek titreşime ve bulanık pozlara neden olabilir. Eğer deklanşör kablosu almak istemezseniz, en azından zamanlayıcıyı ayarlamanız net pozlar almanıza yardımcı olacaktır.

 

Kadrajın ön planına bir şeyler koymayı deneyin

Kadrajı tamamen gökyüzüyle kaplamak yalnızca bir sürü yıldız parıltısı yakalamanızı sağlar. Diğer bir yandan yıldız fotoğrafınızın ön planına bir şeyler koymak genel olarak daha estetik bir görüntü elde etmenizi sağlayacaktır. Fotoğraf çekiminizi birazcık daha zorlaştıracak olsa da dağ silueti gibi karanlık bir şey eklemeyi deneyebilirsiniz. Beyaz dengesini ayarlamanızı sağladığından RAW formatını kullanmanız yararınıza…

 

Geniş açılı, hızlı bir objektif kullanın

Yıldız kaymaları saniyelik olaylardır, dolayısıyla diyafram açıklığını geniş tutmak en sağlıklısı. Ayrıca nereden geleceği belli olmayan ani görüntüleri daha iyi yakalayabilmek için geniş bir objektif kullanmak aynı anda birden fazla yıldız kaymasını da yakalamanızı sağlayabilir.

 

View this post on Instagram

The Perseid meteor shower is caused by debris from Comet Swift-Tuttle as it swings through the inner solar system and ejects a trail of dust and gravel along its orbit. When the Earth passes through the debris, specs of comet-stuff hit the atmosphere at 140,000 mph and disintegrate in flashes of light. Meteors from this comet are called Perseids because they seem to fly out of the constellation Perseus. Last year, this meteor shower peaked during a bright “supermoon”, so visibility was reduced. Luckily, this year, the show was especially awesome because the Moon is nearly new when the shower peaked on Aug. 12-13, 2015. In this 30 second exposure, a meteor streaks across the sky during the annual Perseid meteor shower Aug. 13, 2015, in Spruce Knob, West Virginia. Photo Credit: NASA/Bill Ingalls #perseids #meteorshower #nasa #space #sky #nightsky #perseid #meteors #stars

A post shared by NASA (@nasa) on

 

En uygun ISO’nuzu seçin

Dijital çağımızın fotoğraf makineleri sağ olsun, deneme yanılma yoluyla en uygun pozlama ve ayarlamayı yakalamak mümkün. Her kamera modelinin az ışıklı uzun pozlama sürecinde farklı ayar nüansları vardır. Bu yüzden ISO 800’den başlayarak en uygun ayarınızı seçin. Bu ayar biraz noise’e sebep olacaktır, yine de elinizden geldiğince parlak renkli, piksel noise’lardan uzak durmaya bakın.

 

Pozlama sürenizi önceden belirleyin

Çoğu dijital fotoğraf makinesi, noise iyice çığırından çıkana dek bir 30 saniye kadar pozlanabiliyor. Başlangıç için makul fakat Dünya’nın eksen hareketinden elde edilecek ışık çemberleri için kısa bir süre.

 

Yola çıkmadan önce şarjınızı fullemeyi unutmayın; gerekirse yedek pil ya da batarya alın

Makinenizin şarjı bitmek üzere olmasa bile şöyle bir kontrol edip (eğer değilse) tamamen doldurmakta fayda var. Uzun süreli pozlamada normal pozlamaya göre daha az kare elde edeceğinizden elinizdeki şarjı iyi değerlendirmelisiniz. Soğuk havalar sarj ömrünü kısalttığından, geceleri ya da kış aylarında çekim yaparken yedek pil ya da batarya taşımak fotoğraf keyfinizin bölünmemesini sağlayacaktır.

 

Objektifinizi nereye çevirmeniz gerektiğini bilin

Farklı meteor yağmurlarına ve diğer pek çok etkene göre yıldız kaymalarının yönü farklılık gösterebilir. Önceden yapacağınız bir internet araştırması ya da en azından bulunduğunuz alanda kadrajın yönünü ayarlamadan önce bir süre çıplak gözle gökyüzünün keyfini çıkarmanız, kayan yıldızları daha rahat yakalamanıza yardımcı olacaktır.

 

Asla pes etmeyin!

Tıpkı şimşekler gibi meteorlar da önceden kestirilemeseler de yakaladığınız anın zevki tartışmasız bağımlılık yapıyor. Deklanşöre basarken saniyelik aksamalar can sıkıcı olsa da denemekten vazgeçmeyin ve durmadan art arda çekim yapın.

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz