Galaksilerin Evrimine Yönelik Yeni Bulgular

0
Görüntü: Abu Dabi New York Üniversitesi

Galaksiler, nihayetinde gazlarının çoğunu kaybettikleri ve evrim süreçlerinde özelliklerinin değişmesiyle sonuçlanan bir aşamadan geçiyor. Galaksi evriminin mevcut modellerine göre bu durum, Samanyolu Galaksisi’nin de içinde bulunduğu tüm galaksilerde meydana geliyor.

Abu Dabi New York Üniversitesi Astro, Parçacık ve Gezegen Fizikleri Merkezi’nde çalışan bilim insanı Al Yazeedi’nin yeni çalışmasında bu süreç inceleniyor. Bulguları yorumlayan Al Yazeedi, şöyle aktarıyor: “Galaksilerin evrimi, merkezi süperkütleli kara deliklerin (MSKD) faaliyetine doğrudan bağlı. Fakat MSKD’lerin faaliyeti ve galaksinin tamamından çıkan gaz arasındaki bağlantı yeterince anlaşılmış değil. Bizimkinin de içerisinde bulunduğu gözlemsel çalışmalar, MSKD’lerin içinde bulunduğu galaksinin tamamını nasıl etkileyebileceğini açıklığa kavuşturmak için gerekli. Bu çalışmalar ayrıca, astrofizik alanında kilit önemdeki kuramsal kavramlar da sağlıyor.”

The Astronomical Journal bülteninde yayımlanan makalede gaz çıkarım mekanizmaları, dışa akış özellikleri ve bunların konak galaksinin merkezindeki süperkütleli kara deliklerin (MSKD) faaliyetiyle ne şekilde ilişkili oldukları özetleniyor.

Makale bu amaçla, Aktif Galaktik Çekirdek (AGN) barındırdığı görülen MaNGA 1-166919 galaksisine yönelik detaylı optik ve radyo çalışmaları sunuyor. Radyo morfolojisi, galaksinin merkezinden çıkan iki lop (jet) bulunduğunu gösteriyor. Bu loplar, optik dış akışa yön veriyor olabilecek AGN faaliyetinin açık bir işareti niteliğinde. Dış akışın özelliklerini ölçen araştırmacılar, optik dış akış kapsamının radyo yayılımının kapsamıyla nasıl uyuştuğunu belgelemişler.

New York Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz