Gıda üreticileri, paketli besinlerdeki kalori sayısını nasıl hesaplıyorlar?

0
Illinois Üniversitesi’nde gıda bilimi ve insan beslenmesinde yardımcı profesör olan Jim Painter, açıklıyor.
Bu soruya cevap vermek için, önce kaloriyi tanımlamak iyi olur. Kalori, enerjiyi ölçmek için kullanılan bir birimdir. Bir gıda paketi üzerinde gördüğünüz Kalori, aslında bir kilokalori veya 1.000 kaloridir. Bir Kalori (kcal), 1 kilogram suyun sıcaklığını 1 Celcius derece artırmak için gereken enerji miktarıdır. Bazen, besin üzerindeki enerji miktarı, metrik bir birim olan kilojul (kj) olarak ifade edilir. Bir kcal, 4.184 kj’ye eşittir. Bu yüzden, bir gıda pakedi üzerindeki Kalori, kimya ve fizikte kullanılan kaloriden 1.000 kat daha büyüktür.
Belirli bir besindeki kcal sayısını belirlemek için kullanılan asıl yöntemde, doğrudan besinin ürettiği enerji ölçülür. Besin, etrafında su olan ve kapalı bir kabın içine konur; bu cihaz, bomba kalorimetresi olarak bilinir. Besin tamamen yakılır ve bunun sonucunda suyun sıcaklığındaki yükseliş ölçülür. Bu yöntem bugün pek kullanılmaz.
1990 tarihli Besin Etiketlemesi ve Eğitimi Kanunu (NLEA), şu an gıda etiketleri üzerinde hangi bilginin sunulduğunu belirler. NLEA, paketlenmiş bir besin üzerine yerleştirilen Kalori seviyesinin, besin bileşenlerinden hesaplanmasını gerekli kılar. ABD Ulusal Veri Laboratuvarı’na göre, ABD Tarım Bakanlığı (USDA) ve endüstri besin tablolarındaki kalori değerlerinin çoğu, sözümona Atwater sistemi kullanılarak yapılan, dolaylı bir kalori ölçümüne dayalıdır. Bu sistemde kaloriler, doğrudan besin yakılarak belirlenmez. Bunun yerine, toplam kalori değeri, enerji içeren besinlerin sağladığı kaloriler eklenerek hesaplanır: bunlar protein, karbonhidrat, yağ ve alkoldür. Karbonhidratlar, vücut tarafından sindirilmeyen ve kullanılmayan bazı lifler içerdiği için, kaloriler hesaplanmadan önce lif bileşeni genelde toplam karbonhidrattan çıkarılır.
Atwater sistemi, protein için 4 Kcal/g, karbonhidrat için 4 Kcal/g ve yağ için 9 Kcal/g olan ortalama değerleri kullanır. Alkol 7 Kcal/g’da hesaplanır. (Bu rakamlar aslında yakmayla ve sonra ortalamanın alınmasıyla belirlenmiştir.) Bu yüzden, 10 g protein, 20 g karbonhidrat ve 9 g yağ içeren bir enerji barının etiketi, 201 kcal veya Kalori şeklinde okunacaktır. Bu konu üzerindeki tartışmanın tamamı ve 6.000’den fazla gıdanın içerdiği kalori, ABD Ulusal Veri Laboratuvarı sitesinde bulunabilir. Bu sitede ayrıca gıda veritabanını cep telefonunuza indirebilirsiniz. Kullanıcının çeşitli besinlerin kalori içeriğini toplamasını sağlayan bir başka çevrimiçi araç da, Besin Analizi Aracı‘dır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz