Gıdaların Besin Değerleri Nasıl Belirlenir?

0
Fotoğraf: Maria Lin Kim/Unsplash

Besinlerin kalori içerikleri belirlenirken bomba kalorimetresi adı verilen bir cihaz kullanılır. Bu cihaz yüksek basınca dayanıklı bir kaba sahiptir. Kabın içerisine yerleştirilen besinler, saf oksijen ortamında yakılır ve oksijen kabının etrafını saran su ısınır. Isınma miktarından yola çıkarak da besinin ne kadar enerjiye sahip olduğu hesaplanır. Protein miktarı hesaplamaları için ise Kjeldahl yöntemi ile protein içerisindeki azotun, sülfürik asit ile etkileşime girmesi sağlanır ve ne kadar amonyak ortaya çıktığı ölçülür. Yağlar ise heksan adı verilen çözücüler içinde çözdürülerek ölçülebilir.

 

Popular Science Türkiye arşivinden.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz