Gökbilimciler Hemfikir: Evren Yaklaşık 14 Milyar Yaşında

0
Gözlemlenebilen evren. Görüntü: Pablo Carlos Budassi/Wikimedia Commons

Gökbilimciler, Şili’deki Atakama Çölü’nün yüksek kısımlarında bulunan bir gözlemevinden, evrendeki en eski ışığa yeni bir bakış atmışlar.

Araştırmacıların yaptığı gözlemler ve bunların yanısıra bir parça kozmik geometri, evrenin 40 milyon yıllık bir yanılma payıyla 13,7 milyar yaşında olduğunu öne sürüyor. 139 araştırmacının iki makale halinde yayımladığı bulgular, astrofizik camiasında süregelen bir tartışmaya yeni bir bakış açısı ekliyor.

ABD Ulusal Bilim Vakfı’nın Atakama Evrenbilim Teleskobu’yla (ACT) toplanan verilerin kullanılmasıyla elde edilen bu yeni tahmin, evrenin standart modelince sağlanan değerin yanısıra; Büyük Patlama’nın kalıntılarını 2009’dan 2013’e kadar ölçen Avrupa Uzay Ajansı’na ait Planck uydusunun aynı ışık üzerinde yaptığı ölçümlerle de uyuşuyor.

2019 yılında galaksilerin hareketini ölçen bir araştırma takımı; evrenin, Planck takımının tahmin ettiğinden yüzlerce milyon yıl daha genç olduğunu hesaplamış. Takımların hesaplamaları arasındaki bu uyuşmazlık, evrenin yeni bir modeline ihtiyaç duyulabileceğini akla getirmiş ve ölçüm gruplarından birinin yanlış olabileceğine yönelik endişelerin fitilini ateşlemiş.

İki makaleden birinin birinci yazarı ve Flatiron Enstitüsü Hesaplamalı Astrofizik Merkezi’nde araştırmacı olan Simone Aiola, “Artık Planck ve ACT’nin hemfikir olduğu bir cevaba ulaştık” diyor. “Yapılan bu zorlu ölçümlerin güvenilir olduğunu görüyoruz.”

Araştırma, Journal of Cosmology and Astroparticle Physics bülteninde yayımlandı.

Linda Glaser/Cornell Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz