Gözdeki Nanotüpler, Görmemize Yardımcı Oluyor

0
Fotoğraf: salvatore ventura/Unsplash

Yetişkinlerde retinanın düzgün çalışması için gerekli olan yeni bir kan dağıtım mekanizması keşfedilmiş.

Montreal Üniversitesi’nde sinirbilim profesörü olan ve çalışmaya liderlik eden Adriana Di Polo, “İlk defa, canlı retinadaki kan ikmalini eşgüdümlemek için gerekli olan ve hücreler arasında gerçekleşen bir iletişim yapısını belirledik” diyor.

“Aktif retina bölgelerine, aktif olmayan bölgelere göre daha fazla kan gittiğini zaten biliyorduk. Fakat şimdiye kadar, bu zorunlu kan ikmalinin nasıl zarif bir şekilde ayarlandığını kimse anlamamıştı.” Çalışma fareler üzerinde yürütülmüş.

İnsanlarda olduğu gibi; yaşayan hayvanlarda retina, tam işlev sergilemek üzere kanda bulunan oksijen ve besinleri kullanıyor. Bu hayati alışveriş, vücuttaki bütün organlarda yer alan en ince kan damarları olan kılcal damarlar üzerinden gerçekleşiyor. Kan ikmali önemli ölçüde azaldığında veya kesildiğinde (iskemi veya inmede olduğu gibi), retina ihtiyaç duyduğu oksijeni alamıyor. Bu durumda, hücreler ölmeye başlıyor ve retina olması gerektiği çalışmayı bırakıyor.

Bu kılcal damarların etrafında, perisit adı verilen hücreler çevrili. Bu hücreler damarı sıkıştırıp daha sonra serbest bırakarak, tek bir kılcal damardan geçen kan miktarını kontrol edebiliyor.

“Bir mikroskop kullanarak, canlı farelerde damarla ilgili değişimleri görselleştirdik ve perisitlerin, uzaktaki kılcal damarlarda yer alan diğer perisitlerle iletişim kurmak üzere perisitler arası nanotüp tünellemesi adı verilen çok ince tüpler barındırdığını gösterdik. Perisitler, bu nanotüpler üzerinden birbirleriyle konuşuyor ve kanı en çok ihtiyaç duyulan yere iletebiliyorlar.”

Montreal Üniversite Hastanesi Araştırma Merkezi (CRCHUM). Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz