Yüz Maskeleri İçin Yeni Tasarlanan Nanotel Malzeme, Patojenleri Yok Edebiliyor

0
Morötesi dezenfeksiyon sırasında görülen maske prototipi. Horvath vd., Advanced Functional Materials, 2020

COVID-19’un yayılışını azaltmaya yardımcı olmada yüz maskesi takmanın faydalı olduğu artık iyi biliniyor. Fakat bilim insanları halen daha iyi malzeme arayışında. Titanyum oksit nanotellerden yapılan bir süzgeç ‘kağıdı’ ise epey ümit vadediyor.

Geliştiricilere göre bu yeni malzeme, patojenleri hapsetme ve morötesi ışık yardımıyla da yok etmede o kadar iyi ki; klima ünitelerinde ve havalandırma sistemlerinde de kullanılabilir.

Nanotele dayalı bu maske, sıradan bir filtre kağıdından yapılmış gibi görünse de; bakteri ve virüsleri etkisiz hale getirme bakımından ilave özellikler sunuyor ve mikropları gidermede çok daha etkili hale geliyor; üstelik yeniden de kullanılabiliyor.

İsviçre’deki Lozan Federal Politeknik Üniversitesi’nde Kompleks Maddeler Fizik Laboratuvarı’nda çalışan fizikçi Laszlo Forro, “Filtremiz nemi emme bakımından olağanüstü derecede iyi olduğundan, virüs ve bakteri taşıyan su damlacıklarını hapsedebiliyor” diyor.

“Bu durum, ışıkla tetiklenen oksitlenme işlemi için elverişli bir ortam meydana getiriyor.”

Titanyum dioksidin fotokatalitik özellikleri, burada kilit önem taşıyor. Maskeye morötesi ışık geldiğinde, maskenin lifleri; nanotellerde tutulan nemi oksitleyici etmenlere (hidrojen peroksit de dahil) dönüştürüyor ve daha sonra bunlar, temas halinde patojenleri ortadan kaldırma potansiyeli barındırıyor.

Araştırma takımı, malzeme üzerinde yapılan deneylerde filtrenin koli basili bakterisini etkisiz hale getirip, DNA ipliklerini bozduğunu ve sonunda maskedeki tehlikeli mikroorganizmaları temizlediğini göstermiş.

David Nield/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz