Fiziksel faaliyet bizi mutlu ediyor ve ruhsal sağlığı sürdürmede önem taşıyor. Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü (KIT) ve Mannheim Merkezi Zihinsel Sağlık Enstitüsü’nde (CIMH) çalışan araştırmacılar, bu süreçte merkezi bir rol oynayan beyin bölgeleri üzerinde çalışmışlar. Elde edilen bulgular, merdiven çıkmak gibi gündelik faaliyetlerin bile kişinin refah düzeyini önemli oranda artırdığını ortaya çıkarıyor; özellikle de psikiyatrik bozukluklara karşı savunmasız olan kişilerde… Çalışma Science Advances bülteninde yayımlandı.
Egzersiz, fiziksel refahı ve zihin sağlığını artırıyor. Fakat merdiven çıkmak, yürümek ya da araba sürmek yerine otobüs durağına gitmek gibi gündelik faaliyetlerin zihinsel sağlık üzerindeki etkileri, şimdiye kadar pek araştırılmamış. Örneğin, beyindeki hangi yapıların bu durumla ilişkili olduğu henüz belli değil. CIMH ile KIT Spor ve Bilimleri Enstitüsü ve Heidelberg Üniversitesi Jeoinformatik Araştırma Grubu’nda çalışan bir araştırma takımı, gündelik egzersizlerimizde en yüksek payı oluşturan günlük faaliyetler üzerinde çalışma yapmışlar. “Her gün merdiven inip çıkmak, uyanık ve enerji dolu hissetmemize yardımcı olabilir. Bu durum ise refahı artırır” diye açıklıyor çalışmanın ilk yazarları.
Araştırmanın bulguları, Korona kısıtlamaları ve yaklaşan kış mevsimiyle ilgili mevcut durum göz önüne alındığında özel bir önem taşıyor. Psikiyatri ve Psikoterapi Kliniği’nde Sİstemler Sinirbilim Psikiyatri Araştırma Grubu müdürü Profesör Heike Tost şöyle aktarıyor: “Şu an kamusal yaşam ve sosyal temasla ilgili kuvvetli kısıtlamalar yaşıyoruz ve bunlar, refah seviyemizi olumsuz anlamda etkileyebilir. Daha sık merdiven inip çıkmak, kendimizi daha iyi hissetmeye yardımcı olabilir.”
Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü. Ç: O.