Güneş Sistemi Dışında Keşfettiğimiz Gezegenlerden Ne Kadar Uzağız?

0

İnsanlığın en büyük macerası Güneş’in ötesinde bizi bekliyor!

Galaksimiz milyarlarca gezegenle dolu. Fakat sorun şu ki, hepsi çok uzaktalar! Yıldız takipçisi olmadığınız sürece en yakın gezegen bile şu anki teknoloji ile yüzlerce ömür sürer. Birisi ışık hızından hızlı uzay motoru icat etmediği sürece keşiflerimizi teleskopla yapmak zorundayız. Fakat iyi haber geldi: Görsel seyahatlerimiz iyiye gidiyor denebilir. Transit Güneş Dışı Gezegen Araştırma Uydusu ve James Webb Uzay Teleskobu 2017 ve 2018’de fırlatılarak uzak dünyaların nelerden meydana geldiğini ve uzaylıların var olup olmadığını analiz edecek. Aşağıdaki taslağa göre kendinize bir yolculuk planı çıkarın.

Dikey eksen ışık yılı cinsinden uzaklığı gösteriyor.

A: Dünya – Buradasınız. Ve Dünya’dan en uzaktaki insan yapımı cisim Voyager 1 sadece 0,004 ışık yılı uzakta. 37 yıllık bir yolculuk.

B: Proxima b – Güneş Sistemi’nin dışında Dünya’ya en yakın gezegen sadece 4,2 ışık yılı uzakta ve yaşanabilir olabilir.

C: 55 Cancri e – Bu gezegen elmastan yapılmış olabilir. Ya da belki magmayla doludur. Belki de aşırı sıcak su sızdırıyordur. Kesin olan tek bir şey var: Garip bir gezegen.

D: Dünyalar Savaşı Sinyali – H.G. Wells’in Dünyalar Savaşı romanının 1938’deki radyo yayınının dalgaları şimdiye 78 ışık yılı uzakta.

E: Arrakis – Dune romanındaki çöl gezegen.

F: Kepler 22b – Bu gezegenin bütün yüzeyi okyanusla kaplı olabilir. Ve su olan yerde balık da olabilir. (Muhtemelen yoktur, ama bir tür hayat olabilir.)

G: Kepler 47 – Bu sistemdeki gezegenler iki yıldızın yörüngesinde dönüyor. Star Wars’taki Tatooine gibi. Tabii muhtemelen çöl ejderhaları ve kumar olmadan.

H: USS Voyager – Star Trek: Voyager Dünya’dan 70.000 ışık yılı uzakta başlıyor. Maksimum”warp”la 75 yıllık bir yolculuk.


Çeviren: Çağla Mert

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz