Harvard Bilim İnsanı: Hindistan Cevizi Yağı Katıksız Bir Zehirdir

Sağlıklı bir süper besin mi? Cık.

50 dakikalık Almanca bir konferansın YouTube’da meşhur olması, kulağa olağandışı bir şey gibi gelebilir. Fakat konuşmanın sahibi, Freiburg Üniversitesinde Önleme ve Tümör Epidemiyolojisi Enstitüsü müdürü ve Harvard TH Chan Kamu Sağlığı Fakültesi’nde profesör olan Karin Michels, interneti bir miktar karıştırdı.

Michels, “Hindistan Cevizi Yağı ve diğer Beslenme Hataları” başlıklı konferansta, beslenme önerilerine ilişkin çok net konuştu ve hindistan cevizi yağının sağlıklı olmadığını vurguladı.

Amerika Kalp Birliği’nin (AHA) kendi ilkelerini güncellemesinden sonra, hindistan cevizi yağının süper besin durumu da sıkı bir incelemeye tabi tutulmuştu. Kurumun söz konusu ilkeleri, insanların hindistan cevizi yağında bulunan doymuş yağ asitlerinden kaçınmasını öneriyor.

‘Hindistan cevizi yağı, salt zehirdir’

Michels, bu gıda maddesinden kaçınmayı önermenin de ötesine geçerek, hindistan cevizi yağının salt zehir olduğunu ve “yiyebileceğiniz en kötü gıdalardan biri” olduğunu söyledi.

Hindistan cevizi yağı tüketiminin sağlık bakımından önemli faydalar sunduğunu gösteren hiçbir çalışma yok. Ayrıca Michels’a göre, hindistan cevizi yağı, kuyruk yağından daha tehlikeli çünkü neredeyse sadece doymuş yağ asitleri içeriyor; bu asitler, kalbin atardamarlarını tıkayabiliyor.

Oda sıcaklığında katı halde kalıp kalmadıklarına bakarak, büyük miktarlarda doymuş yağ asidi içeren yağları tespit edebilirsiniz; tıpkı tereyağı veya kuyruk yağında olduğu gibi.

Uzmanlar, pek çok doymamış yağ asidi içerdikleri için, alternatif olarak zeytin veya kanola yağını öneriyorlar. Ayrıca, yemek pişirmede kullanılamasa da, keten tohumu yağı da omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir ve vücut için aynı derecede iyidir.

Michels, acai, çiya tohumları veya ince toz yeşil çay gibi diğer “süper besinlerin” zararlı olduğunu belirtmedi fakat bunların olsa olsa etkisiz besinler olduğunu, çünkü çoğu durumda çığırtkanlığı yapılan besin değerlerinin, diğer besinlerde de bulunduğunu söyledi. Bu besinler, havuç, kiraz ve kayısı gibi daha kolay şekilde elde edilebilen diğer besinlerde de kolayca bulunabiliyor.

“İyi durumdayız ve yeterli tedariğimiz var” diyor.

Doymuş yağlar gerçekten o kadar sağlıksız mı?

Çoğu araştırmacı, zeytin yağının veya keten tohumu yağının, sağlıklı bir beslenme düzeninin önemli bir parçası olabileceğinde hemfikir. Bilim dünyası, doymuş yağ asitlerinin gerçekten şeytan işi olup olmadığını hâlâ tartışadursun, diğerleri durumun kesin olarak böyle olduğunu söylüyor.

Fakat American Journal of Clinical Nutrition bülteninde yayınlanan bir çalışmada, peynir, tam yağlı süt ve diğer yüksek yağlı süt ürünlerini (esas itibarıyla, doymuş yağ asitleri yönünden yüksek olan ürünleri) her zaman tüketen insanların, bu gibi ürünlerden kaçınanlara göre kalp krizi, felç veya diğer hastalıklardan ölme bakımından daha fazla tehlike altında olmadıkları belirtildi.

18 ülkeden 135.000 insanın verilerinin kullanıldığı ve The Lancet bülteninde yayınlanan bir diğer çalışmada, yüksek yağ ve düşük karbonhidrat tüketiminin, yüzde 23 oranında daha düşük bir ölüm tehlikesiyle ilişkili olduğu bulundu. Ayrıca çok daha ilginç olan şey ise, doymuş veya doymamış yağ asitlerinin tüketilip tüketilmemesi farketmeksizin, olumlu etkilerin hâlâ geçerli olmasıydı.

Peki hindistan cevizi yağı konusunda güncel karar ne? Çoğu uluslararası beslenme rehberi, doymuş yağların keyfini çıkarırken aşırıya kaçmamayı öneriyor.

Dedikleri gibi, zehirde önemli olan dozdur, bu yüzden hindistan cevizi yağı konusunda zayıf bir noktanız varsa, aşırıya kaçmamaya dikkat edin.

 

 

 

 

Business Insider

Bunları da okumak isteyebilirsiniz...

1 Yorum

  1. 3 Eylül 2018

    […] Popular Science – Photo by Sweet Ice Cream Photography on […]

Bir cevap yazın

Abonelikle İlgili Konular İçin abone@doganburda.com

Eksik Sayılar İçin okurhizmetleri@doganburda.com

Müşteri Hizmetleri (212) 478 0 300

Danışma Hattı (212) 410 32 00

 

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir