Havadaki ufak kirletici parçacıklar (ince partikül maddeler), sağlığımız üzerinde çeşitli etkiler meydana getirebilir. Bu maddelere yüksek seviyelerde maruz kalmanın, kalp damar hastalığı konusunda tehlike etmeni olduğu biliniyor. Massachusetts Genel Hastanesi’nde (MGH) çalışan araştırmacıların önderliğinde yürütülen yeni bir çalışma, ince partikül maddelerin kemik iliğinde iltihabi hücre üretimini faaliyete geçirip nihayetinde atardamarların iltihaplanmasına yol açarak, kalp damar sağlığı üzerinde zararlı bir etki oluşturduğunu gösteriyor. Bulgular European Heart Journal bülteninde yayımlandı.
Geçmişe dönük yapılan çalışma, MGH’de çeşitli tıbbi sebeplerle görüntüleme testine giren ve kalp damar hastalığı ya da kanseri bulunmayan 503 hastayı kapsıyor. Çalışmadaki her katılımcının ikamet ettiği adrese en yakın bölgede bulunan ABD Çevre Koruma Dairesi’ne ait hava kalitesi gözlem cihazlarından elde edilen verileri kullanan bilim insanları, katılımcıların bir yılda maruz kaldığı ortalama ince partikül madde seviyelerini tahmin etmiş.
Çalışmanın eş birinci yazarı ve MGH’de kalp damar görüntüleme araştırmacısı olan Şadi Ebuhaşim, şöyle aktarıyor: “Kemik iliği faaliyeti ile atardamar iltihabında görülen artış, hava kirliliğine maruz kalınmasıyla kalp damar hastalıkları arasında bir bağlantı olduğunu gösteriyor. Bu bağlantı, hava kirliliği ile kalp damar hastalığı olaylarının arasındaki ilişkinin %29’undan sorumlu. Elde edilen bulgular, hava kirliliğine maruz kalmanın kalp damar hastalığı bakımından yeterince önem verilmeyen bir tehlike unsuru olduğunu gösteriyor ve hava kirliliğine maruz kalmanın kalp damar sağlığı üzerindeki etkisini azaltmak için kirliliği hafifletmenin ötesinde tedavi hedefleri öneriyor.”
Massachusetts Genel Hastanesi. Ç: O.