Havuç, Herkeste Aynı Faydaları Sağlamıyor

0
1206
Harshal S. Hirve/Unsplash

Havuçlar, A vitamininin bir öncülü olan beta karoten yönünden iyi bir kaynak. Fakat bu süper besinin bütün faydalarını elde etmek için, bu vitamini üreten aktif bir enzime ihtiyacınız var.

Beta karoten, havuçlara turuncu renklerini veren biyoaktif bileşen. İnsanlarda ve farelerde yapılan çalışmalar, beta karotenin A vitaminine çevrilmesinin kandaki “kötü” kolesterolü azalttığını gösteriyor. Bu sebeple beta karoten, atardamarlarımızda yağ ve kolesterol birikmesine yol açan ateroskleroz gelişimine karşı koruma sağlayabilir. Illinois Üniversitesi Gıda Bilimi ve İnsan Beslenmesi Bölümü’nde kişiselleştirilmiş beslenme yardımcı profesörü olan Jaume Amengual, kalp damar hastalığı aterosklerozun dünya çapındaki ana ölüm sebeplerinden biri olduğunu söylüyor.

Amengual ve meslektaşları, beta karotenin kalp damar sağlığı üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak amacıyla iki çalışma yürütmüş. Bileşenin önemini doğrulamışlar fakat bu süreçte çok önemli bir aşama belirlemişler.

Beta karoten, beta karoten oksijenaz 1 (BCO1) adı verilen bir enzim yardımıyla A vitaminine dönüşüyor. Genetik bir çeşitlilik ise vücunuzdaki BCO1’in ne kadar etkin olduğunu belirliyor. Amengual, etkinlik seviyesi düşük enzime sahip olan kişilerin A vitaminini başka kaynaklardan alması gerekebileceğini söylüyor.

Journal of Nutrition bülteninde yayımlanan ve insanlar üzerinde yapılan birinci çalışmada, yaşları 18 ila 25 arasında değişen 767 sağlıklı genç yetişkinin kan ve DNA örnekleri incelenmiş. Beklendiği üzere araştırmacılar, BCO1 faaliyetiyle kötü kolesterol seviyesi arasında bir bağlantı olduğunu bulmuşlar.

Marianne Stein/Illinois Üniversitesi Tarım, Tüketici ve Çevre Bilimleri Fakültesi. Ç: O.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here