Hayvanların ‘Altıncı’ Hissi, Bakterilerden Geliyor Olabilir

0
Caretta caretta deniz kaplumbağası. Gustavo Stahelin/CFÜ Deniz Kaplumbağası Araştırma Grubu

Central Florida Üniversitesi’nde çalışan bir araştırmacının ortak yazarı olduğu yeni makale; tıpkı deniz kaplumbağalarının doğdukları kumsala göre dönme kabiliyeti gibi, bazı hayvanların neden manyetik bir ‘altıncı’ hissi olduğunu açıklamaya yardımcı olabilir.

Bu soru, 50 yıldır yapılan araştırmalara rağmen çözülememişti.

CFÜ Fen Bilimleri Fakültesi’nin Biyoloji Bölümü’nde yardımcı profesör olan Robert Fitak, “Duyusal biyolojideki son büyük sınırlardan biri olarak, bu konuda bir mekanizma arayışı vardı. Kendimize ‘Samanlıkta iğne mi arıyoruz?’ diye soruyorduk” diyor.

Fitak ve İngiltere ile İsrail’deki araştırmacılar, geçenlerde Philosophical Transactions of the Royal Society B bülteninde yayımlanan bir makalenin yazarlığını yapıyor. Makalenin öne sürdüğü hipoteze göre bu manyetik duyu, manyetotaktik bakterilerle kurulan bir ilişkiden geliyor olabilir.

Manyetotaktik bakteriler, hareketleri manyetik alanlardan etkilenen (Dünya’nın manyetik alanı da dahil) özel bir bakteri tipi.

Dünya’nın manyetik alanını algılayan hayvanlar arasında deniz kaplumbağaları, kuşlar, güveler, balıklar ve ıstakozlar var. Örneğin deniz kaplumbağaları, bu yeteneği kullanarak doğdukları kumsala geri dönebiliyorlar. Bu yaz yayımlanan bir çalışmada, köpeklerin de manyetik alanı algılayabileceği bildirilmişti.

Hayvanlar Evin Yolunu Nasıl Buluyor?

Bu Protein Hayvanların Manyetik Alanları Algılamasına Yardımcı Oluyor!

Canlıların manyetik alanlar ile nasıl etkileşime girdiğini öğrenmek, insanların Dünya’nın manyetik alanlarını kendi yön bulma amaçları doğrultusunda nasıl kullanacaklarını daha iyi anlamalarını sağlayabilir. Aynı zamanda, insanların manyetik ortamlarda yaptığı değişikliklerin (elektrik hatları kurmak gibi) biyolojik çeşitlilik üzerindeki etkilerini inceleyen ekolojik araştırmalara da bilgi sağlanabilir. Hayvanların manyetik alanlarla olan etkileşimlerine yönelik yapılan araştırmalar, ilaç salımında manyetizma kullanan tedavilerin gelişimine de yardımcı olabilir.

Robert Wells/Central Florida Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz