Hikayelerde Sergilenen Erdemler, Çocukların Değer Yargılarını Değiştirebilir

0
Fotoğraf: Victoria Borodinova/Pexels

Araştırmacıların yürüttüğü yeni bir çalışmada belirli ahlaki değerlere (önemseme, adalet, sadakat ve salahiyet) yer verilen medya içeriğinin, çocukların bu değerlere verdiği önemi nasıl etkileyebileceği inceleniyor. Araştırma dört ayrı ahlaki değerin vurgulandığı kitaplara maruz kalmanın, erken gençlik dönemindeki kişilerde ilgili sezgilerin belirginliğini artırdığını gösteriyor.

Çocukların ahlaki eğitiminde verilecek önemli bir ders, ellerindeki kitap kadar yakın olabilir. Hikayeler önemlidir. Üstelik bunlar, yeni bir çalışmanın sonuçlarına göre gençlerdeki belli ahlaki değerlerin önemini şekillendirmede rol oynayabilir.

Buffalo Üniversitesi Fen Bilimleri ve Sanat Fakültesinde yardımcı iletişim profesörü olan Lindsay Hahn şöyle aktarıyor: “Medya, farklı ahlaki değerleri belirgin şekilde etkileyebilir ve söz konusu içerikte neyin özgün biçimde vurgulandığına bağlı olarak, çocukların bu değerlere az veya çok önem vermesini sağlayabilir.”

Hahn, medya içeriğinin çocukları nasıl etkilediğinin araştırıldığı çalışmalara önemli detaylar ekleyen yeni makalenin birinci yazarı. Daha önce yürütülen birçok çalışmada, belli içeriklerle ilişkilendirilebilecek toplum yanlısı ve toplum karşıtı etkiler gibi geniş kavramlaştırmalara odaklanılmışsa da; Hahn’ın çalışmasında belli ahlaki değerlerin (önemseme, adalet, sadakat ve salahiyet) gösterildiği içeriklere maruz kalmanın, çocukların bu değerlere verdiği önemi nasıl etkileyebileceği inceleniyor.

Belli bir ahlaki özellikle ilgili hikaye okuyan çocuklar, bu özellikleri kendi ahlaklarının yapı taşı şeklinde özümsüyor mu? Journal of Media Psychology bülteninde çıkan bulgular, durumun böyle olduğunu gösteriyor ve çocukların ahlakını sosyalleştirmeye yönelik bu dolaylı yaklaşımın, çocukların resmi eğitim yoluyla alabileceği ahlaki ilkelerin doğrudan öğretimini nasıl destekleyebileceğine dönük ilave destek sunuyor.

 

 

 

 

Yazar: Bert Gambini/Buffalo Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz