Hubble’ın sonu ne olacak?

0

Güncellenmesi için bir plan olmayan Hubble Uzay Teleskopu’nu ateşli bir son bekliyor.

NASA’nın artık 25 yaşına yaklaşan Hubble Uzay Teleskopu’nu yükseltmek gibi bir resmi niyeti yok. Yani donanımlar önümüzdeki yıllarda eskiyecek ve güncelliğini yitirecek. Yardım edilmezse Hubble’ın yörüngesini sonsuza dek koruması mümkün değil. Yerçekimi er ya da geç teleskopu kendine çekip yakacak.

Tıpkı bir iPhone gibi Hubble da eskiden her birkaç yılda bir güncelleniyordu. 1993’ten 2002’ye kadar NASA, teleskop için dört servis görevi yaptı ve astronotlar eski ya da bozuk olan parçaları yeni donanımlarla ve optik aygıtlarla değiştirdi. Beşinci seferin 2005’te yapılması gerekiyordu fakat 2003’te Columbia uzay mekiği faciasının ardından her şey değişti. O zamanki NASA müdürü Sean O’Keefe, herhangi bir acil durumda astronotların sığınacağı bir yer içeren B planının olmaması yüzünden bu seferi iptal etti. Bu arada teleskop yıpranmaya devam ediyordu. Hubble, her 97 dakikada bir Dünya etrafında bir tur atıyor ve ömrünün yarısını doğrudan güneş ışığında, diğer yarısını karanlıkta geçiriyor. Bu sıcaklık değişimleri de teleskopun bileşenlerini zorluyor.

STS-125 seferinin astronotlarından Mike Massimino, Popular Science’a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Güneş, teleskopu yüksek sıcaklıkta kavuruyor ve bu da Hubble’ı yıpratıyor. Sıcaklıktaki büyük değişimler teleskopun titreşmesine, genişlemesine ve büzülmesine yol açıyor.”

Fakat O’Keefe 2004’te emekliye ayrılınca yeni müdür Michael Griffin, 2009’da Hubble’a son bir servis seferi düzenledi ve eskiyen parçalar değiştirildi, yeni bilimsel araçlar, kameralar, jiroskoplar, piller ve hatta teleskopu güneşten korumak için yeni termal izolasyon panelleri takıldı. Bununla beraber, NASA da zamanı durduramıyor ve her sarsıntı ve titreşimle Hubble yörüngesinden saparak Dünya’ya yaklaşıyor.

Eğer bir şey yapılmazsa önümüzdeki 8 ila 10 yıl içinde Hubble atmosfere girip dünyaya düşecek. Bir otobüs büyüklüğündeki Hubble, uzaydaki diğer uydulardan çok daha büyük. Atmosfere girip yanınca bazı parçaların aşağı düşmesi kaçınılmaz. Massimino, “Nelerin sağ çıkacağını bilmek olanaksız,” diyor. “Fakat büyük olasılıkla ayna sağlam kalır. Büyük bir parça ve karşılaştığı sıcaklığa muhtemelen göğüs gerebilir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz