Yeni bilim insanımız yapay zeka.
Şizofreni, Amerika’da özellikle yaygın olan bir zihinsel sağlık bozukluğu değil ve nüfusun sadece yüzde 1.2’sini etkiliyor (yaklaşık 3.2 milyon insanı). Türkiye’de ise bu oranın %0.65 olduğu tahmin ediliyor (yaklaşık 500 bin insan). Ancak hastalığın etkileri insanı güçten düşürebiliyor. Bununla beraber, IBM ve Alberta Üniversitesi tarafından yürütülen çığır açıcı bir araştırma, yakında basit bir MRI taraması ile beyin içindeki kan akışına bakmak için tasarlanmış sinirsel bir ağ kullanarak, doktorların hastalığın başlangıcını ve belirtilerinin şiddetini teşhis etmesine yardımcı olabilir.
Alberta Üniversitesi’nde Psikiyatri & Sinirbilim Profesörü olan Dr. Serdar Dursun, bir açıklamasında şöyle söylüyor: “Bu eşsiz ve yenilikçi çokdisiplinli yaklaşım, şizofreninin nörobiyolojisini anlamamızda yeni fikirler ve gelişmeler sağlıyor, ayrıca hastalığın tedavisini ve yönetimini iyileştirmeye yardımcı olabilir.”
Beyin içinde istatistiksel olarak anlamlı miktarda değişiklik sergileyen kan akışlarını gösteren MRI taramaları – IBM
Araştırma takımı kendi sinirsel ağını ilk önce, hem şizofreni sahibi hastalardan hem de sağlıklı bir kontrol grubundan alınan taramaları içeren Fonksiyon Biyomedikal Bilişim Araştırma Ağı‘ndan alınan 95 kişilik ve isimsiz hale getirilmiş veri dizisi üzerinde eğitti. Bu görüntüler, hastalar sese dayalı basit bir egzersizi tamamlarken, beynin çeşitli bölgeleri boyunca kan akışını resimliyordu. Sinirsel ağ, kan akışına dayalı olarak bu veriden bir hastanın şizofreniden muzdarip olma olasılığının tahminsel bir modelini kabaca birleştirdi. Kontrol grubu ile şizofreni sahibi olanlar arasında kesin şekilde ayrım yapma oranı yüzde 74 olmuştu.
Dursun şöyle devam ediyor: “Beyinde, gelecekteki çalışmalarda araştırılabilecek bir miktar önemli anormal bağlantılar keşfettik ve yapay zeka modeller oluştararak, şizofreninin tanısal ve işaretsel damgaları olan ve beyin taramasına dayanan nesnel kalıpları bulmaya bizi bir adım daha yaklaştırdı.”
Dahası, belirlenen model belirtiler başladığı zaman onların şiddetini de tahmin etti. Bu fikirler, araştırmacıları daha etkili tanısal araçlar ve tedavi seçeneklerine götürebilir. Neden götürmesin ki? IBM’nin en ünlü yapay zekası Watson, sinirsel ağların etkili kanser tedavisi rejimleri bulmada şaşırtıcı derecede becerikli olduğunu zaten göstermişti.
Engadget