Üzgünüm, ama burgerler çok kötüler. Elbette, midemi doldurmak için aralarında sulu et diskleri favorim olsa da etin suçlu olduğu birçok problem var. Çevre ve kendim için hiçbir ineği öldürmeden ve etin mükemmelliği kaybolmadan istediğim yağlı inek etini yiyebileceğim herhangi bir restoran var mı? Bir restoran kanlı vejetaryen burgeri ile benim dualarımı cevapladı.
New York’ta bulunan Momofuku Nishi adlı restoran Silikon Vadisi’nde bulunan Impossible Foods şirketinin vejetaryenler için alternatif olarak ürettiği Impossible Burger (İmkansız Burger), yarın ilk kez servis etmeye başlayacak.
Eater’daki bir açıklama:
Impossible Foods şirketinin kurucusu Patrick Brown diyor ki: “Bizim bütün çabamız et yemenin doğada yarattığı etkiyi kaldırmak için. Etin tarifinde su, dokulu buğday proteini, hindistan cevizi yağı ve doğal aromalar var ama esas et görünümü kazandırmak için gereken esas malzeme “hem”. Bu molekül hayvanlarda bulunuyor ama genel olarak bitkilerde bulunmuyor.
Hem molekülü Impossible Burger’ın sırrı. Hem, demir içeren ve hemoglobinin bir kısmını oluşturan bir protein. Ayrıca kana kırmızı rengini veren ve demirimsi tadı veren de o.
Tutkalla yapıştırılmış sebzelerin et tadından daha iyi et tadı olan etsiz burgerler büyük bir nimet olacak. ABD Çevre Koruma Ajansı’na göre Amerika’da ki sera gazının yaklaşık %10’u çiftçilikten kaynaklanıyor ve bu oranın büyük bir kısmı ineklerin saldığı gazdan kaynaklanıyor. Ayrıca, -Bu bildiri hakkında hala şüphelerim var.- Dünya Sağlık Örgütü’nün yayımladığı bildiriye göre, ”Günlük yediğimiz işlenmiş etin 50 gramlık her parçası kalın bağırsak kanseri riskini yaklaşık %18 oranında arttırıyor.” Aynı zamanda, şaşırtıcı olsa da, sığır etli burgerleri üretmek için sığırları öldürmek gerekiyor. Eğer Michael Pollan okuduysanız biliyorsunuzdur ki, sığır endüstrisi ile ilgili bir sürü sorun var.
Eğer bir ürün bu 3 büyük problem dışında burgerle aynı özelliklere sahipse o zaman mükemmel!
Ben hala bu burgeri tatmamışken sahte et akımı her geçen gün güçleniyor. Eater’da yayımlanan başka bir yazıya göre Colorado Whole Foods’da üretilen rakip burger bir saat içinde tükendi. Wall Street Journal’da Evelyn M. Rusli’nin yazısında da burgerin tadını sığır eti ve hindi eti arasında bir yerde olduğunu yazdı.
Öyleyse yarın Momofuku Nishi’ye gidiyor muyuz?
Ayşenur Öner