İlk Sanal Gerçeklik Sistemli Başkanlık Tartışma Yayını Başarılı mıydı?

0

Geçtiğimiz gecenin, 2016 Demokratik Parti başkanlık adaylarının ilk tartışma gecesi olması dışında, başkanlık tartışması yayınının ilk kez sanal gerçeklik desteğiyle yayınlanmış olması da tarihe geçti. CNN, yazılım şirketi NextVR ile çalışarak, etkinliği 360 derecelik açıyla canlı yayınladı. Etkinliğe sadece Samsung Galaxy Note 4 ile çalışan Samsung Gear VR kafalığıyla erişilebildi.

Teoride, başkanlık adaylarıyla aynı sahnede yer almak güzel bir görünse de, yayın sırasında problemler de yaşanmadı değil. Yaşanan ilk problemler cihazın ağırlığı ve ısınmasıyla ilgiliydi.

Bazı kullanıcılar ise yaşadıkları deneyimin soyutlayıcı olduğunu ifade ettiler. Televizyon-telefon/bilgisayar/tablet ikilileriyle yakalanabilen interaktiviteyi kaçırmış olmaktan yakınmaktaydılar.

Bir başka problem ise görüş ile ilgiliydi. Mashable’dan Jason Abbruzzese, “Yakında oturuyorum ancak yakını görme problemim var ve gözlüklerimi takamıyorum” diyerek hislerini ifade etti.

Gece aynı zamanda yeni birini de ünlü yaptı: Tartışma Büyücüsü. Büyücü de sanal gerçeklik deneyimine dahil oldu.

Peki NextVR nasıl bir düzenekle tartışmayı canlı yayınladı? İster inanın, ister inanmayın ama aslında çok kolay bir şekilde yaptı.

Odada dört tane kamera kullanıldı. Biri salonun arkasında, ikisi sahnenin her iki yanında, bir tane de adayların arkasında.

Her kamera aynı zamanda iki tane de mikrofona sahipti. Bu şekilde insanların işitme algısını taklit edebilecekti. Toplanan veriler, etkinlik yerinde kendi stüdyolarına sahip olan, NextVR çalışanlarına gönderilerek işlendi.

Telefonlarını, NextVR uygulamasını ve Samsung Galaxy VR kafalığını kullanan izleyiciler, bu şekilde nereye baktıklarını kontrol edebildiler (hangi kameradan baktıklarını kontrol edemediler).

NextVR kurucularından DJ Roller, Independent Journal’a verdiği demeçte, sanal gerçeklik yayıncılığının gelecekte haber etkinliklerinde standart haline geleceğini söyledi. Bunun doğru olup olmadığını şimdiden tahmin etmek zor olsa da bu etkinliğin sanal gerçeklik haberciliği açısından önemli bir ilk adım olduğunu söylemek de yanlış olmaz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz