İlk “Uzay Bebeği” Ne Zaman ve Nerede Doğacak?

0
Canlandırma: Wikimedia Commons

Uzayda ilk bebek ne zaman doğacak? İnsanlık için büyük bir kilometre taşı olacağı düşünülen bu doğum nerede gerçekleşebilir? Şaşırtıcı tahmin ve iddialar içeride…

Uzmanlara göre Dünya’nın dışında doğacak ilk bebek, insanlığın Afrika’dan dışarı attığı ilk adım kadar büyük bir adım olacak. Böyle bir doğum, insan ırkının birden fazla gezegene yayılmaya başladığı ilk anı belirlemiş olacak.

Uzay Çağının ilk yarım yüzyılı boyunca sadece devletler Dünya yörüngesine uydu ve insan göndermekteydi. Ancak artık özel uzay firmaları, şimdiden yıllık 300 milyar dolarlık bir boyuta ulaşmış yeni bir endüstri kuruyor.

Astronomi profesörü Chris Impey’in söylediğine göre tahminler, yaklaşık olarak önümüzdeki 30 yıl içerisinde insanların uzayda (daha doğrusu Dünya dışında) yaşamaya başlayacağını ve birkaç yıl sonrasında da Dünya dışındaki ilk bebeğin doğacağını gösteriyor.

İnsanlığın uzaya ilk çıkışı sırasında uzay, Rusya ve ABD arasındaki çekişmelerde, ikilinin birbirleri karşısında üstünlük sağlamaya çalıştığı, çoğunlukla askeri görünen başarıların öne çıktığı ikili bir tekel konumundaydı. NASA’nın 1969 yılında Ay’a iniş yapmayı başarmasından bu yana ise ajansın bütçesi ciddi ölçüde azalmış durumda. Uzaydaki varlığı uzaya ilk uydu ve ilk insanı gönderdiği zamanlardakine göre azalmış olan Rusya ise, günümüz ekonomik süper güçleri arasında bile sayılmıyor. Buradaki yeni isim ise Çin.

Çin, uzay yarışına göreceli olarak çok geç katılmış olsa da ekonomisinden de daha hızlı büyüyen bütçesi ile uzay programı muazzam bir hızla ilerliyor. Çin, bir uzay istasyonu kurmaya başladı, Ay’a ve Mars’a robotlu inişler yaptı ve hatta şu anda bir Ay üssü kurmayı planlıyor. Eğer bu şekilde devam ederse Çin’in kısa bir süre içerisinde uzayda en çok varlığı olan isim olması sürpriz olmayacaktır.

Ancak uzayı turizm ve eğlence için pazarlamaya çalışan özel firmaların da çok geride olmadığı söylenebilir. Örneğin Elon Musk’ın SpaceX için belirlediği Ay’a, Mars’a ve ötesine tek seferde 100 kişi taşıma hedefi ve Jeff Bezos’un Blue Origins firmasının Güneş Sistemini kolonize etme hedefleri bazı kısımlar tarafından şüpheci bir yaklaşım görse de, bu isimlerin Dünya’nın en zengin kişileri olduklarını unutmamakta fayda var.

Bir uzay aracı için Mars’a gitmek, Ay’a gitmekten 1.000 kat daha uzun olduğu için en azından başlangıçta Ay’ın insanlığın “uzaktaki evi” olacağı söylenebilir. Impey de, Dünya dışında doğacak ilk bebeğin Ay’da gözlerini açacağını düşünüyor.

Wikimedia Commons

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz