İnsan Bağırsağında 140.000’den Fazla Virüs Türü Yaşıyor

0
Çizim: Graphics RF/Vecteezy

Virüsler, gezegendeki en kalabalık biyolojik varlıklar. Şimdiyse Wellcome Sanger Enstitüsü ve EMBL Avrupa Biyoenformatik Enstitüsü’nde çalışan araştırmacılar, insan bağırsağında yaşayan ve yarısından fazlası daha önce hiç görülmemiş olan 140.000’in üzerinde virüs türü belirlemişler.

Dört gün önce Cell bülteninde yayımlanan makale, dünyanın farklı bölgelerinden toplanan 28.000’in üzerinde bağırsak mikrobiyomu örneğinin analizini içeriyor. Araştırmacıların bulduğu virüslerin sayısı ve çeşitliliği, şaşırtıcı derecede yüksek. Veriler ayrıca, bağırsakta yaşayan virüslerin insan sağlığını nasıl etkilediğine yönelik yeni araştırma fırsatları doğuruyor.

İnsan bağırsağı, biyolojik açıdan inanılmaz derecede çeşitli bir ortam. Bakterilere ek olarak, bakteriyofaj adı verilen ve bakterilere bulaşabilen yüz binlerce virüs de burada yaşıyor.

Bağırsak mikrobiyomumuzda meydana gelen denge bozukluğunun hastalıklara ve İltihabi Bağırsak Hastalığı, alerji ile obezlik gibi karmaşık durumlara katkıda bulunabildiği biliniyor. Ancak bağırsak bakterilerimizin ve onlara bulaşan bakteriyofajların, insanların sağlığı ve hastalıkları üzerinde oynadığı rol konusunda az şey biliniyor.

Araştırmacılar metagenomik adı verilen bir DNA dizileme yöntemi kullanarak, 28.060 umumi insan bağırsağı metagenomunda ve insan bağırsağından kültürlenen 2.898 izole bakteriyel genomunda yer alan virüs türlerini keşfedip sınıflandırmışlar.

Analizde, insan bağırsağında yaşayan ve yarısından fazlası daha önce hiç görülmeyen 140.000’in üzerinde virüs türü belirlenmiş.

Wellcome Tröstü Sanger Enstitüsü. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz