Kalp krizi nedeniyle gerçekleşen hasarı tespit etmek, tümör tespitinde bulunmak veya doğuştan gelen kalp rahatsızlıklarının teşhisini yapmak için doktorlar, kalbi MRI tekniğiyle görüntülerler. Ancak düzgün bir görüntü elde edebilmek için hastalar bir tüpün içerisinde bir saat veya daha uzun süreler boyunca genellikle nefeslerini tutarak beklemek zorundadırlar. Bütün çekilen bu çilelerden sonra bile kalbin görüntüsü tam olarak alınamaz zira kalp bütün bu işlemler sırasında atmaya devam eder. Geleneksel MRI tekniklerinin bir kusuru olan bu durumu aşmak adına ViosWorks isimli bir yazılım geliştirildi.
Yazılımın geliştiricisi olan GE HealthCare tarafından yapılan basın açıklamasına göre ViosWorks, MRI cihazlarını yüksek çözünürlüklü ve daha fazla açıdan elde edilmiş hareketli kalp görüntüleri elde etmek için kullanıyor. Bu işlemi de 10 ila 15 dakika arasında gerçekleştiriyor. Bu seneki Kuzey Amerika Radyoloji Derneği toplantısında ViosWorks’un görsel tanıtımı da yapıldı.
MRI cihazlarından elde edilen görüntüler, taraması yapılan bölgenin çekilen fotoğraflarının bir araya getirilmesiyle oluşur. ViosWorks ise bu görüntüleri video benzeri bir içeriğe dönüştürerek kanın damarların içinde nasıl dolaştığını gösterebiliyor. Yazılım bu işlemi kalbin yedi boyutunu ölçümleyerek gerçekleştiriyor: uzayın üç boyutu, zaman, hız ve yönün üç boyutu. Ortaya çıkan sonuç sayesinde doktorlar, kalbin görüntüsüne istedikleri açıdan bakma şansına sahip oluyorlar. Bu şekilde, yazılımı geliştirenlerin ifadesine göre, hastanın şikayetlerine tanı koymada ve gerekli tedavi yöntemini belirlemede sadece ilk tetkik yeterli oluyor.
GE, MRI cihazlarını geliştirmek için yıllardır çalışıyor. 2013 yılında şirket, sessiz MRI makinesini geliştirmişti.
Teknoloji ticari anlamda henüz satılmıyor ancak yüksek çözünürlüklü görüntülemeye imkan verdiği göz önüne alınırsa beyin sarsıntılarını, tümörlerini ve diğer sorunları tespit etmekte büyük fayda sağlayacağı su götürmez bir gerçek. Hareket etmeyen diğer organlar içinse geleneksel MRI cihazlarının yaygın olarak kullanılmaya devam edeceğini söyleyebiliriz.