Haberlere göre COVID-19 salgını sırasında o kadar az grip bulaşı yaşandı ki, bazı virüs tiplerinin nesli tükenmiş olabilir.
COVID-19 salgını esnasında, grip vakaları tarihi seviyelere ulaştı. Uzmanlar bu olguyu, yeni koronavirüsle mücadele kapsamında maske takılmasına ve uygulanan diğer önlemlere bağlıyor.
İlginç bir şekilde, iki tip grip virüsünü bir yıldır görülmemiş; STAT sağlık haberleri sitesinin aktardığına göre, bu virüslerin bulaştığı herhangi bir vaka dünyanın hiçbir yerinde bildirilmemiş.
Uzmanlar, bu tiplerin yok olup olmadığını henüz bilmiyor. Fakat yok oldularsa, yetkililer mevsimsel grip aşısına dahil edilen grip virüsü alttürlerini artık daha kolay seçebilir.
Hangi grip virüslerinin yok olmuş olabileceğini açıklarken, grip virüslerinin nasıl sınıflandırdığını anlamak faydalı olur. İnflüenza A ve inflüenza B olmak üzere, mevsimsel gribe sebep olan iki virüs ailesi bulunuyor. ABD Hastalık Denetim ve Önleme Merkezleri’ne göre inflüenza A virüsleri, yüzeylerinde bulunan ve hemaglutinin (H) ile nöraminidaz (N) adı verilen iki proteine göre “alt tiplere” ayrılıyor.
Günümüzde, insanlarda H1N1 ve H3N2 virüsleri geziyor ve bu alt tiplerin her biri, kendi içlerinde “kladlar” oluşturuyor.
Diğer taraftan inflüenza B virüsleri, alt tip veya klad içermiyor fakat B/Yamagata ve B/Victoria şeklinde bilinen iki soy hattına ayrılıyor. H3N2’nin 3c3.A şeklinde bilinen bir kladı, 2020’nin Mart ayından beri tespit edilmemiş. Aynı durum, STAT’a göre B/Yamagata soy hattında da geçerli.
ABD’nin Seattle şehrindeki Fred Hutchinson Kanser Araştırma Merkezi’nde işlemsel biyolog olan Trevor Bedford, H3N2 kladını kastederek, “Bence bu kladın kaybolma ihtimali yüksek” diyor STAT’a. “Fakat dünya büyük bir yer.”
New York’taki Mount Sinai Icahn Tıp Fakültesi’nde virüsbilimci olan Florian Krammer’ın da B/Yamagata soy hattına yönelik benzer düşünceleri var. “Kimsenin görmemiş olması, tamamen yok olduğu anlamına gelmez değil mi? Fakat yok olmuş olabilir” diyor Krammer.
Grip virüslerinde çeşitliliğin azalması güzel bir şey.
Rachael Rettner/Live Science. Ç: O.