İş Yerindeki Hava Kalitesi, Çalışanların Bilişsel Performans ve Üretkenliğini Etkileyebilir

0
Fotoğraf: Simon Abrams/Unsplash

Harvard Üniversitesi T. H. Chan Halk Sağlığı Fakültesi’nde yürütülen yeni araştırmaya göre bir iş yerindeki hava kalitesi, çalışanların bilişsel işlevi üzerinde önemli etkiler meydana getirebilir. Etkilenen unsurlar arasında, tepki süreleri ve odaklanma kabiliyetinin yanısıra üretkenlik de bulunuyor.

Altı ülkede bulunan ve mühendislik, emlak, mimari ile teknoloji gibi farklı iş kollarına ait çeşitli işyerlerinde çalışanların katıldığı bir yıllık çalışma, ince parçacıklı madde yoğunluğunun (PM2,5) artması ve (CO2 seviyeleriyle ölçülen) düşük havalandırma oranlarının, yapılan bir dizi bilişsel testlerde tepki süresinin azalması ve isabet oranının düşmesiyle sonuçlandığını gösteriyor. Araştırmacılar, iç mekan ortamlarında yaygın görülen PM2,5 ve CO2 yoğunluklarında bilişsel işlevin zayıfladığını gözlemlediklerini belirtiyor.

Çevresel Sağlık Bölümü’nde araştırma görevlisi ve çalışmanın baş yazarı olan Jose Guillermo Cedeno Laurent, “Çalışmamız, hava kirliliğinin beynimizi etkileyebileceğini gösteren ve yeni yeni ortaya çıkan bulgulara yenilerini ekliyor” diyor. “Bulgular, PM2,5 seviyelerinde görülen artışların bilişsel işlevdeki akut gerilemelerle ilişkili olduğunu ortaya koyuyor. Çalışmada ayrıca, düşük havalandırma oranlarının bilişsel işlevi olumsuz etkilediği de doğrulanıyor. Genel olarak çalışma, yetersiz iç mekan hava kalitesinin sağlık ve üretkenliği daha önce anlamadığımız kadar fazla etkilediğini akla getiriyor.”

Çalışma iki gün önce Environmental Research Letters bülteninde yayımlandı.

 

 

 

Kaynak: Harvard T. H. Chan Halk Sağlığı Fakültesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz