Jüpiter’in Yeni Fırtınası ‘Clyde Lekesi’ni Amatör Bir Gökbilimci Keşfetti

0
Jüpiter'deki yeni bir fırtına olan 'Clyde Lekesi', bu görüntünün merkezinde; Büyük Kırmızı Leke'nin hemen altında ve sağına doğru beyaz, büyük bir girdap şeklinde görülebiliyor. Halktan bilim insanı Kevin Gill, NASA'nın Juno Jüpiter keşif aracında bulunan JunoCam aletiyle 2 Haziran'da toplanan verileri kullanarak bu görüntüyü oluşturmuş. Fotoğraf verisi: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS; görüntü işleme: Kevin M. Gill

NASA’nın Jüpiter yörüngesinde dönen uzay aracı Juno, geçtiğimiz günlerde dev gezegende ortaya çıkan ve amatör bir gökbilimci tarafından saptanan bir fırtınanın görüntüsünü yakalamış.

2 Haziran sabahı Juno, “Clyde Lekesi” adı verilen bu özelliğin bir dizi fotoğrafını çekmiş (özellik, keşfin sahibi Güney Afrikalı amatör gökbilimci Clyde Foster’ın adını taşıyor). Uzay aracı o sırada, Jüpiter’in üst bulutlarından 45.000 ila 95.000 kilometre yüksekte; 48 derece güney ila 67 derece güney arasında değişen enlemlerde uçuyormuş.

Clyde Lekesi, Jüpiter’in devasa Büyük Kırmızı Lekesi’nden çok uzakta değil. Fakat Clyde Lekesi, yüzlerce yıldır esen o meşhur fırtınadan farklı olarak yakın zaman önce ortaya çıkmış.

Yeni fırtınayı ilk olarak, Güney Afrika’nın Centurion bölgesinde yaşayan amatör gökbilimci Clyde Foster 31 Mayıs’ta saptamış (ismi de buradan geliyor). Jüpiter üzerinden yapacağı 27’nci alçak uçuşu birkaç gün sonrasına planlanan Juno için zamanlama iyi gitmiş. (Juno, Jüpiter etrafında epey oval şekilli bir yörüngede dönüyor ve bilimsel verilerin büyük kısmını, her 53.5 Dünya gününde meydana gelen alçak uçuşlar sırasında topluyor.)

Amatör gökbilimci Clyde Foster tarafından çekilen görüntü.
Fotoğraf verisi: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS; görüntü işleme: Kevin M. Gill

2 Haziran günü gerçekleşen alçak uçuşta da Juno, Clyde Lekesi’ne nispeten yakın mesafeden geçmiş; üzerindeki JunoCam cihazıyla onu görüntüleyecek kadar yakından.

Mike Wall/Space. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz