Kas Yaralanmalarında Buz Uygulamak, İyileşmeyi Geciktirebilir

0
Fotoğraf: Yogendra Singh/Unsplash

Eksantrik kasılmanın* fare modelinin kullanıldığı bir çalışmada, yaralanan kaslara buz uygulamanın kas yenilenmesini geciktirdiği ortaya çıkmış. Keşif, Kobe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksek Lisans Fakültesi’nde çalışan yardımcı profesör Arakava Takamitsu ile doktora öğrencisi Kavaşima Masato’nun yanısıra Çiba Teknoloji Enstitüsü’nde yardımcı profesör olan Kavanişi Noriaki ve diğer bilim insanlarının yer aldığı bir araştırma grubunca yapılmış. Araştırmacılar yukarıdaki bulguya ek olarak, söz konusu olgunun iltihap yanlısı makrofajların** hasarlı hücrelere sızma kabiliyetiyle de ilişkili olabileceğini göstermişler. Araştırma, ciddi kas yaralanmalarında (yırtılan kaslar gibi) buz uygulamanın gerekli olup olmadığı gibi sorular ortaya çıkarıyor.

Çalışmanın sonuçları, Journal of Applied Physiology bülteninde yayımlandı.

Temel noktalar

  • Araştırma sonuçları, eksantrik kasılmadan kaynaklanan ciddi bir kas yaralanmasına buz torbası koymanın, iyileşme süresini uzatabileceğini ortaya çıkarıyor.
  • Söz konusu olgunun sebebi ise uygulanan buzun, hasarlı dokunun fagositozundan veya ortadan kaldırılmasından sorumlu olan iltihap yanlısı makrofajların gelişini geciktirmesi. Üstelik uygulanan buz, hasarlı kas hücrelerine yeterli miktarda makrofajın girmesini zorlaştırıyor.

İskeletsel kas yaralanmaları, kaslarda mikrohücresel seviyeden ciddi bir seviyeye kadar çeşitli hasarlar meydana getiriyor. Bu yaralanmalar, sadece spor sırasında veya okullardaki beden eğitimi derslerinde meydana gelenleri değil; kazalar ve felaketlerin sonucunda oluşan harici yaralanmaları da kapsıyor.

‘RICE tedavisi’, yaralanmanın kapsamından bağımsız olarak iskeletsel kas yaralanmalarında uygulanan yaygın bir yaklaşım. Açılımı Dinlenme, Buz, Bastırma ve Kaldırma olan bu kısaltma; beden eğitiminde, sporlarda ve hatta tıpta sık sık kullanılıyor. Buz, kas yaralanmasının tipinden bağımsız olarak yaygın biçimde uygulanıyor fakat buzlamanın uzun vadeli etkileri hakkında pek bir şey bilinmiyor.

* Eksantrik Kasılma: Kaslar, normalde kasıldıkları zaman kısalıyor. Eksantrik kasılmada ise bu durumun tersi meydana geliyor ve kaslar kasıldıkça uzuyor. Bu durum, kaslara fazla yük bindiren ve kolayca yaralanmaya sebep olabilen ağır faaliyetler sebebiyle gerçekleşebiliyor.

** Makrofaj: Kanda bulunan beyaz bir kan hücresi tipi. İltihap yanlısı ve iltihap karşıtı olmak üzere, bilinen iki tip makrofaj bulunuyor.

Kobe Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz