Kök Hücreler Kullanarak Hafızayı Geri Getirmek

0

Alzheimer üzerinde çalışan bilim insanlarının en büyük uğraşı, hastalık nedeni ile kaybedilen sinir hücrelerini, kök hücreler kullanarak geri kazanmak. Northwestern Üniversitesi’nden bir ekip ise Alzheimer’dan yola çıkarak hafıza kaybının geri kazanımı hakkında çalışmalarda bulundu.

Christopher Bissonnette isimli araştırmacının liderliğini yaptığı ekip, kök hücreler kullanarak yeni sinir hücreleri üretti ve onu beyine nakletti. Bulgulara göre ise bu nakil Alzheimerlı farelerde hafızanın geri kazanımını kolaylaştırdı. Ekip bu kök hücreleri embriyonik kök hücrelerden üretti ancak deriden üretmek için de girişimlerde bulundu. Ekip bu araştırma için 6 yılını harcadı.

Nakli yapılan sinir hücreler, farelerin doğal sinir hücreleri gibi çalışıyordu. Bazal ön beyin kolinerjik nöronların (Basal forebrain cholinergic neurons) Alzheimer gibi hastalıklarda kaybedilen ilk sinir hücreleri olduğu düşünülüyor. Bu yüzden hasta kafa karışıklıklarına maruz kalıyor ve zamanla gerçek hayattan kopuyor. Bahsi geçen nakil de ilk olarak beynin bu bölgesine gerçekleştirildi.

Henüz Alzheimer’a neyin sebep olduğu net olarak bilinmiyor ancak bu yöntem geliştirilirse tedavinin bir kısmı için umut ışığı olacak hiç kuşkusuz.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz