Kokular Nasıl Anlam Kazanıyor?

0
Fotoğraf: Michael Morse/Pexels

Bir koku tespit edildiğinde, beynin farklı bölgeleri faaliyete geçiyor. Ruhr – Bochum Üniversitesinde çalışan araştırmacılar, geçen hafta yayımlanan bir makalede koku duyusuna ait yapıların, beynin ödül ve kaçınma sistemleriyle yakından çalıştığını keşfettiklerini aktarıyorlar. Bu durum, kokuların yalnızca koku merkezi tarafından değil, duygulardan ve çekim ya da kaçınma derecesinin belirlenmesinden sorumlu bölgeler tarafından da işlendiği anlamına geliyor.

Araştırmacılar yeni çalışmada, kokuların işlenmesinin beyindeki yapıları nasıl etkilediğini incelemiş. Deneyde elektrik akımları kullanılarak, denek hayvanlarının koku soğancıkları uyarılmış. Ardından, koku uyaranının işlendiği koku korteksindeki faaliyet analiz edilmiş. Çalışmanın baş yazarı Dr. Christina Strauch, “Kokuların algılanmasında, koku soğancığı ile koku korteksinin bir parçası olan piriform korteksi arasında bir bağlantı olduğunu biliyorduk” diye açıklıyor. “Fakat hedefimiz, beyin yapılarının daha derinine inmek ve şimdiye kadar hangi bölgeleri gözden kaçırdığımızı bulmaktı.”

Duyusal İşlemlerin Bütünleşmesi ve Temsili Ortak Araştırma Merkezi 874 sözcüsü Profesör Manahan-Vaughan, “Şimdiye kadar koku algısı üzerine yapılan sadece birkaç çalışmada, kemirgenlerdeki koku soğancığı ve koku korteksi bölgelerinin dışındaki bölgeler analiz edilmiş” diyor. “Kokuyla ilgili anıların nasıl oluştuğu halen tamamıyla anlaşılmış değil. Bizim hedefimiz, koku duyusunun parçası olmayan beyin yapılarının koku anılarının oluşumuna ne derece katkıda bulunduğunu açıklığa kavuşturmaktı.”

Genel olarak bulgular, koku sisteminin hem öğrenmede hem de anı oluşumunda beynin ödül ve kaçınma sistemleriyle yakından çalıştığını kanıtlıyor. Araştırma Cerebral Cortex bülteninde yayımlandı.

 

 

 

 

Kaynak: Ruhr – Bochum Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz