Köpek Balığındaki Antikor Benzeri Proteinler, COVID-19 Virüsünü Etkisiz Hale Getiriyor

1
Fotoğraf: Gerald Schömbs/Unsplash

İki hafta önce yayımlanan bir makaleye göre VNAR şeklinde bilinen ve köpek balıklarının bağışıklık sistemlerinden elde edilen küçük, antikor benzeri eşsiz proteinler; COVID-19’a sebep olan virüsün, varyantlarının ve ilişkili koronavirüslerin insan hücrelerine bulaşmasını önlüyor.

Bu yeni varyantlar insanlarda hemen tedavi amaçlı kullanılmayacak olsa da, gelecekte ortaya çıkabilecek koronavirüs hastalıklarına hazırlanmaya yardımcı olabilirler. Köpek balığı VNAR’ları, insan hücrelerine bulaşabilen fakat şimdilik sadece yarasalarda dolaşan WIV1-CoV koronavirüsünü etkisiz hale getirebiliyor. COVID-19’a sebep olan SARS-CoV-2 virüsünün ise yarasalardan çıkmış olabileceği düşünülüyor.

Hayvan türleri arasında bulaşan bu tür virüslere karşı önceden tedavi geliştirilmesi, söz konusu virüslerin insanlara sıçraması durumunda faydalı olabilir.

Wisconsin-Madison Üniversitesinde hastalık bilim profesörü olan ve çalışmaya önderlik eden Aaron LeBeau, “Buradaki en büyük sorun, insanlarda ortaya çıkmaya hazır şekilde bekleyen bir takım koronavirüslerin olması” diyor. “Biz de köpek balığı VNAR’larından oluşan, gelecekteki SARS salgınlarında kullanılabilecek tedavi amaçlı bir cephane hazırlıyoruz. Bir nevi geleceğe karşı sigorta gibi.”

Çalışma iki hafta önce Nature Communications bülteninde yayımlandı.

 

 

 

 

Yazar: Eric Hamilton/Wisconsin-Madison Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

1 Yorum

  1. Ne yapalım yarasa yenince açılan bu belayı atlatmak için köpek balığı mı yiyelim…
    Bir de gelecekle ilgili bölüm de pek tatmin edici değil. Antivirüs üretiyorlar ya. Anti antivirüs de üretilebilir, mikro biyoloji çok gelişti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz