Koronavirüs Havadan Yayılıyor mu? Uzmanlara Göre Yeterli Kanıt Yok

0
Singapur'da Mart ayında oturulacak yerlere getirilen kısıtlamalar. Shutterstock

Uzmanlar, COVID-19’un ardındaki yeni koronavirüsün doğrudan temas yoluyla ve genelde hapşırıldığı ya da öskürüldüğü zaman çıkıp, zararsız şekilde yere düşen büyük su damlacıkları aracılığıyla yayıldığını kabul ediyor. Fakat 239 bilim insanının imzaladığı yeni bir bildiri, virüsün aynı zamanda hava yoluyla yayılabileceğini ve daha hafif olan “mikro damlacıkların” içerisinde, havada saatlerce kalabileceğini söylüyor. Bildiri, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) en yeni tavsiyelerine meydan okuyor ve kurumu; hava yoluyla geçişin COVID-19 enfeksiyonu konusunda önemli bir güzergâh olduğunu kabul etmeye ve buna göre plan yapmaya çağırıyor.

California Berkeley Üniversitesi’nde inşaat ve çevre mühendisliği emekli profesörü olan ve bildiriye katkı yapan William Nazaroff, “COVID-19’da ilerleme kaydetmek için tüm önemli bulaşma yollarına dikkat etmeli ve önem vermeliyiz” diyor.

DSÖ Salı günü (7 Haziran), COVID-19’un havadan geçiş yoluyla yayılıp yayılmadığına dair yeni bulguları incelediğini ve ilerleyen günlerde konu üzerine güncelleme sağlayacağını söylemişti.

Fakat salgın ve bulaşıcı hastalık uzmanları, hava yoluyla geçiş konusunda sınırlı bulgu olduğunu belirterek ihtiyatlı davranılması gerektiğini söylüyor ve bu bildiriye yönelik basında çıkan son haberlerin, yarardan çok zarar getirebileceğinden endişeleniyorlar. İngiltere’deki East Anglia Üniversitesi’nde profesör ve DSÖ’nün enfeksiyon önleme kurulu üyesi olan Paul Hunter, “Böyle bir şeyi yayınlama ihtiyacı hissetmiş olmaları utanç verici” diyor. Dahası; uzmanların söylediğine göre COVID-19 hava yoluyla yayılabilse dahi, bu durum muhtemelen sadece sınırlı şartlar altında gerçekleşiyor ve çoğu durumda ilave önlemler gerektirmiyor.

“Bulaşan damlacıkları azaltmanın, COVID-19’un yayılışını azaltmada işe yaradığını gösteren yeterli miktardaki kanıt göz önüne alındığında; işin içine başka şeyleri de katmak, insanların kafasını karıştırmaktan öteye gitmiyor ve kritik bir zamanda Dünya Sağlık Örgütü’ne zarar veriyor” diyor Hunter.

Joshua A. Krisch/Live Science. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz