Kuantum bilgisayarlar için yeni kriyojenik çip

0

Bilgisayar işlemcileri dendiğinde akla gelen iki büyük firmadan biri olan Intel, Horse Ridge adını verdiği yeni bir yonga geliştirdiğini duyurdu.

Popular Science arşivinden

Bu çip, kuantum bilgisayarlarında birden çok kübiti kontrol edebilecek kriyojenik bir denetleyici. Şirket yaptığı duyuruda, bu yonganın gerçek anlamda güvenilir ve kullanılabilir bir kuantum bilgisayarının temelini atacağını belirtiyor.

Intel’e göre kuantum bilgisayarı sektöründeki diğer üreticiler, bu bilgisayarların önemli bir özelliğini gözardı ediyorlar: Kuantum bilgisayarlar aynı anda birçok kübiti kontrol edebilecek yeteneğe sahip. Bu yonga, Hollanda’nın Delft Teknik Üniversitesi bünyesindeki QuTech ve Hollanda’nın Uygulamalı Bilimsel Araştırmalar Kuruluşu ile işbirliği içinde geliştirildi.

Intel laboratuvarından Stefano Pellerano ve yeni Horse Ridge yongası.

Kuantum bilgisayarlarda kübitler, mutlak sıfır seviyesine (–273,15 °C) yakın soğutucularda (kriyojenik odalarda) tutuluyor ve soğutucunun dışında bulunan bir kaynaktan gelen mikrodalga atımlarla kontrol ediliyor. Yani her biri üzerinde, dışarıda bulunan denetleyiciye bağlı kablolar mevcut.

Intel’in yeni yongası ise soğutucuya kübitle birlikte giriyor ve böylece kablolara gerek kalmıyor. Bu yüzden şirket ona kriyojenik kontrol yongası adını vermiş. Ayrıca bu yeni denetleyici, şu anda kullanılan denetleyicilerden çok daha ufak. Bu sayede tek bir denetleyici ile birden fazla kübiti kontrol etmek mümkün oluyor. Intel, Horse Ridge yongası ile binlerce, hatta milyonlarca kübitin kontol edilebilmesini sağlayacak yeni bir altyapı oluştuğunu ve kuantum bilgisayarlarının minyatürleştirilmesine olanak tanıyabileceğini belirtiyor. Şirket ayrıca kuantum bilgisayarlarının tasarımında da bir değişiklik yaparak kriyojenik odalardaki sıcaklığı birkaç derece artırmayı başardı. Bu sıcaklık, yeni yongadan yayılan sıcaklığın kübitleri etkilemeyeceği seviyede. Intel, gerçek anlamda kullanılabilir kuantum bilgisayarlarının üretimi için daha uzun yıllar gerektiğini belirtiyor. Ulaştıkları bu noktayı ise “ilk kilometre taşı” olarak tanımlıyor.

Intel’in kuantum donanımından sorumlu müdürü Jim Clarke, “İlgi genellikle kübitler üzerinde olsa da; birçok kübiti aynı anda kontrol edebilme özelliği, sektör için bir meydan okuma idi. Intel, ticari kuantum sistemlerin ortaya çıkabilmesi için kuantum kontrolünün çok önemli olduğunu farketti. Bu yüzden kuantum hata düzeltme ve denetimine yatırım yapıyoruz. Horse Ridge sayesinde Intel, testleri hızlandırabilecek ve kuantum bilgisayarlarının potansiyelini gerçekleştirebilecek ölçeklendirilebilir bir denetleme sistemi geliştirmiş oldu” diyor.

INTEL, WALDEN KIRSCH/INTEL CORPORATION

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz