Yüksek CO2 oranları öğrencilerde kalıcı algı bozukluğuna yol açabilir

0

Amerika’nın iki üniversitesinden araştırmacılar bir araya gelerek yaptıkları bir çalışma ile, sınıflardaki karbondioksit seviyesinde yükselmenin, öğrencilerde önemli derecede öğrenme zorluğuna yol açtığını tespit ettiler.

Amerikan Jeofizik Birliği toplantısında bulgularını paylaşan grup, aynı zamanda bu bulguları EarthArXiv sunucusunda yayımladı. Yüksek CO2 bulunan ortamların sersemlik ve uyku haline neden olduğu zaten bilinen bir gerçek. Ancak insanların atmosfere salgıladıkları CO2 aynı zamanda atmosferi ısıtıyor ve gittikçe artan algısal sorunlara yol açıyor. Bunun sınıflarda eğitim alan çocuklar üzerindeki etkisi de oldukça büyük.

Araştırmacılar, sınıflardaki hava kirliliğinin (CO2 dahil) algı güçlüğüne neden olduğunu önceki çalışmaların zaten gösterdiğini ve pencerelerden birini açıp sınıfa taze hava dolmasını sağlayarak bunu rahatlıkla önleyebileceğimizi hatırlatıyorlar. Fakat yeni çalışma, içeri dolan taze have içinde yüksek miktarda CO2 gazı bulunması halinde neler olacağını sorguluyor. Bunun için, iki sonuçlu bir model oluşturuldu. İlk sonuçta, atmosferdeki CO2 seviyesi insanlar tarafından düşürüldü. İkincisinde ise düşürülmedi.

Çalışma ekibi, ilk senaryoda öğrencilerin maruz kaldıkları CO2 gazı nedeniyle algılama yetilerinin %25 oranında düştüğünü gözlemledi. İkinci senaryoda ise camlar açılmasına rağmen CO2 o kadar yoğundu ki, algılama seviyesi %50’ye kadar geriledi. Bu çalışma, normalin üzerinde CO2 gazına sürekli olarak maruz kalan insanlardaki algısal etkiyi inceleyen ilk araştırma olarak kayıtlara geçiyor. Ekip, bunu engellemenin en önemli ve etkili yolunun CO2 emisyonlarını azaltmak olduğunu hatırlatıyor. 2018 yılında Çinli ve Amerikan bilim insanları tarafından yapılan başka bir araştırmada da, hava kirliliğinin kalıcı zihinsel gerilemeye neden olabileceği öne sürülmüştü. Bunun için, Çin’de 165 ilçede farklı yaş gruplarına ait erkek ve kadınlardan oluşan toplam 25 bin kişiye test yapılmış; sonuçlar hava kirliliği değerleri ile karşılaştırılmıştı. Bulgular, yüksek kirlilik seviyesinin, ilerleyen yaşla birlikte test sonuçlarını olumsuz etkilediğini göstermişti. Çalışmaya göre en farkedilir etki, özellikle düşük eğitim seviyesine sahip erkek bireylerde ortaya çıktı. Makale bunun temel sebebinin, düşük eğitim seviyesine sahip erkeklerin, hava koşulları daha kötü olan yerlerde çalışmak zorunda kalmaları olduğunu savunuyor ve maruz kalınan süreyle birlikte gerilemenin artması nedeniyle hava kirliliğinin de önemli bir etken olduğu sonucuna varılıyor. Test yapılan kişilerde ayrıca sinirsel tahribat saptanması da dikkate değer bir kriter.

Hava kirliliğinin neden kalıcı algısal bozukluğa yol açtığı konusundaki iddialar, yüksek CO2 oranının, beyinde farklı bölgeler arasında iletişimi sağlayan beyaz maddeyi etkilediğini savunuyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz