Bu küçük cihaz, sadece 20 dakikada kirli suyu içilebilir hale getiriyor

1
Dâhice.
Biliminsanları, sadece 20 dakikada sudaki bakterilerin yüzde 99.99’unu öldürebilen posta pulu büyüklüğünde küçük bir cihaz geliştirdiler.
Kirlenmiş suyu güneş ışığına maruz bırakmak, suyu doğal olarak temizleyebilir (çünkü UV ışınları, mikroplara hava saldırısı yapıyor) fakat bu damıtma işleminin tamamlanması genelde 48 saat sürüyor. Bu yeni cihaz bunun yerine, herşeyi hızlandırmak için Güneş ışınlarının daha geniş bir tayfını topluyor.
Stanford Üniversitesi’nden baş araştırmacı Chong Liu şöyle açıklıyor: “Cihazımız biraz dikdörtgen bir siyah cama benziyor. Onu sadece suya atıyoruz ve herşeyi Güneş’in altına koyuyoruz, ardından bütün işi Güneş yapıyor.”
Güneş’in enerjisinin çoğunu içeren şey, UV ışınlarından ziyade, güneş ışığı tayfının görülebilir kısmıdır ve UV ışınları için olan yüzde 4 ile karşılaştırıldığında, yaklaşık yüzde 50 görülebilir güneş ışığı içerir.
Bu görülebilir güneş ışığı, cihazın molibden disülfür kaplamasında bulunan elektronları harekete geçiriyor ve bu elektronlar, sudaki kimyasal tepkimeleri ateşliyor.
Hidrojen peroksit ve diğer mikrop öldürücü maddeler, mikropları sudan temizlemeye koyulan bu tepkimelerden elde ediliyor.
Malzemeye bir mikroskop altında bakıldığı zaman, cam bir dikdörtgenin üzerinde bulunan bir labirent gibi birbirine yakın şekilde kümelenmiş küçük molibden disülfür duvarlarından meydana geldiği görülüyor. Daha uzaktan bakıldığında bir parmakizini andırıyor.
Mor renkte molibden disülfürü ve sarı renkte bakırı gösteren yakın çekim.
Liu şöyle aktarıyor: “Sadece bir malzeme tasarlayarak iyi bir verim elde edebildiğinizi görmek çok heyecan verici. Bu gerçekten işe yarıyor. Hedefimiz, insanların daha iyi şekilde yaşaması için çevresel kirlilik sorunlarını çözmek.”
Teknolojiyi pazar için uygulanabilir hale getirebilecek olan önemli etmenlerden birisi de, molibden disülfürü üretmenin ucuz olması. Üstelik, diğer arıtma yöntemlerinde kullanılan yakıttan da para tasarrufu yapılıyor, çünkü yeni cihaz suyun ilk önce kaynatılmasını gerektirmiyor.
Yöntem, ihtiyacı olanlar için suyu ucuz şekilde arıtma yöntemi arayan birkaç diğer araştırma girişimine katılıyor. Bu yılın başlarında, su üzerine serilen ince grafen yaprakların temizleme özelliklerini ve havadan buğu çeken bir biyomalzemeyi görmüştük.
Stanford takımının bu cihazı halk kullanımı için hazır hale getirmesinden önce yapılacak daha fazla çalışma bulunuyor; şimdiye kadar sadece üç bakteri türü test edildi ve kaplama şu an kimyasal kirleticilere karşı etkili değil.
Fakat çoğumuz tatlı ve temiz suyu doğal karşılarken, dünya genelindeki yaklaşık 650 milyon insan için durum böyle değil; ve bu, değişmesi gereken bir şey.
Araştırma Nature Nanotechnology bülteninde yayınlandı.

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz