Küresel Isınma, Dünya Çapında Hayvanların Hastalık Tehlikesini Artırabilir

0
Ağaç kurbağası. Jeremy Cohen/Wisconsin-Madison Üniversitesi

İklimde meydana gelen değişimler, araştırmacıların bulduğuna göre hayvanlardaki bulaşıcı hastalık tehlikesini artırabilir. Araştırmacıların uyarısına göre bu hastalıklar, insanlara da yayılabilir.

Notre Dame Üniversitesi, South Florida Üniversitesi ve Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarının yürüttüğü çalışma, “ısıl uyumsuzluk hipotezi” olarak bilinen bir olguya destek sağlıyor. Bu hipoteze göre sıcaklıklar yükseldikçe, soğuk iklimlere uyum sağlamış hayvanlarda (kutup ayıları gibi) bulaşıcı hastalık tehlikesi artıyor ve sıcak iklimlerde yaşayan hayvanlardaki tehlike ise düşüyor.

Hipotez, hastalık yapan mikroplar gibi küçük canlıların, konaklar veya hayvanlar gibi büyük canlılara kıyasla daha geniş bir sıcaklık aralığında işlev gösterdiğini öne sürüyor.

İki gün önce Science bülteninde yayımlanan çalışmanın ortak yazarı ve Notre Dame Üniversitesi’nde Biyolojik Bilimler Bölümü’nün başkanı profesör Jason Rohr şöyle söylüyor: “Hayvanlardaki bulaşıcı hastalıkların yayılımının, şiddetinin ve dağılımının gelecekte nasıl değişebileceğini anlamak, görünüşe göre yaban hayatından çıkan bir patojen olan SARS-CoV-2’nin sebep olduğu küresel salgının bir sonucu olarak yeni bir önem seviyesine ulaştı. Ortaya çıkan bulaşıcı hastalık olaylarının çoğunluğunun yaban hayatı kökenli olduğu göz önüne alındığında, iklim değişimini azaltmak üzere hafifletme stratejilerinin uygulanmasında başka bir sebep daha bulunuyor.”

Brandi Wampler/Notre Dame Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz