Kuş Beyinleri, Diğer Dinozorları Geride Bırakıyor

0
Fosil kuş kafatası ile beynin (pembe) 3 boyutlu şeffaf görüntüsü. Görüntü: Christopher Torres/Austin - Texas Üniversitesi

Günümüzde “kuş beyinli olmak”, anahtarlarınızı veya cüzdanınızı nereye koyduğunuzu unutmak anlamına geliyor. Fakat 66 milyon önce, yaşam ve ölüm arasındaki farklılık bakımından farklı bir anlam ifade etmiş olabilir; ayrıca, kuşların neden Dünya’da kalan tek dinozorlar olduğunu açıklamaya da yardımcı olabilir.

Austin – Texas Üniversitesi’nin öncülüğünde yeni keşfedilen bir kuş fosili üzerinde yapılan araştırmaya göre benzersiz bir beyin biçimi, günümüzdeki kuşların atalarının diğer tüm dinozorları öldüren kitlesel bir yok oluştan nasıl sağ kurtulduğunu açıklayabilir.

Baş araştırmacı Christopher Torres, “Günümüzde yaşayan kuşlar, memeliler haricinde bilinen diğer tüm hayvanlardan daha karmaşık beyinlere sahip” diyor. “Bu yeni fosil sayesinde, söz konusu beyinlerin kuşların hayatta kalması bakımından büyük bir rol oynadığı görüşünü nihayet test edebiliyoruz.”

Yaklaşık 70 milyon yıllık olan fosil, neredeyse eksiksiz bir kafatası barındırıyor. Fosil kalıntılarında nadir rastlanan bu durum, bilim insanlarının antik kuşları günümüzde yaşayan kuşlarla karşılaştırmasını sağlıyor.

Bulgular Science Advances bülteninin dünkü sayısında yayımlandı.

Fosil, diğer kuş dışı dinozorlar ile aynı zamanda yok olan ve geç Kretase Dönemi’nde bugün Kansas olan yerde yaşayan Ichthyornis isimli bir kuşa ait. Ichthyornis, diş ile dolu çeneler ve gaga dahil olmak üzere kuş ve kuş dışı dinozor benzeri niteliklerin bir karışımını barındırıyor.

Austin – Texas Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz