Yarın Rosetta uzay aracı daha önce hiçbir uzay aracının yapmadığını yapıp bir kuyrukluyıldıza inecek.
Dünyadan yaklaşık 50 milyon kilometre uzakta olan Rosetta uzay aracı, plastik ördek biçimli bir kuyrukluyıldızın etrafında dönüyor ve inişe geri sayıyor. 12 Kasım’da, yani yarın, yörünge aracının kapıları açılacak ve Philae adlı iniş aracı, bir kuyrukluyıldıza inen (belki de çakılan) ilk insan yapımı nesne olacak.
İniş zorlu olacak. 67P/Churyumov-Gerasimenko adlı kuyrukluyıldız küçük ve 4,5 x 3 km çapında. Bu da hataya mahal bırakmıyor. Kuyrukluyıldızın biçimi, bilim insanlarının tahmin ettiğinden çok daha tuhaf. Dahası, iniş alanı düz değil, uçurumlarla ve tehlikeli olabilecek kayalarla dolup taşıyor. Bunlar da yetmezmiş gibi, uzay aracı Dünya’dan o kadar uzakta ki arada 28 dakikalık bir iletişim gecikmesi var; bu da demek oluyor ki bütün işlemin otomatik pilotta gerçekleşmesi gerekecek.
Eğer her şey yolunda giderse Philae saniyede 20 cm hızla ağır ağır alçalacak ve saniyede bir metreden yavaş bir hızla, yani bir insanın Dünya’da yürüme hızıyla kuyrukluyıldıza inecek. Kuyrukluyıldızın çekimi çok zayıf olduğundan, aracın uçup gitmemesi için iner inmez kendini zıpkınlarla yere sabitlemesi gerekecek. Philae inişin hemen ardından Dünya’ya panoramik bir fotoğraf yollayacak ve altı ay sürecek asıl görevine başlayacak, kuyrukluyıldızın iç yapısını radyo dalgalarıyla ve sondaj yaparak öğrenmeye çalışacak.