Mars’ın onlarca yıl önce Dünya’ya düşen bir parçası, evine geri dönüyor.
NASA’nın Perseverance keşif aracı görevi Perşembe (30 Temmuz) günü kalkış yaptığında roketteki cisimlerden biri, Mars’ı ikinci defa ziyaret ediyor olacak; çünkü evine gidecek (tabi her şey programa göre giderse). 1999 yılında Umman’da keşfedilen bir Mars meteoriti, 2000 yılından beri Londra’daki Doğa Tarihi Müzesi’nin (NHM) koleksiyonunda duruyordu. Şeyh el Uhaymir 008 veya SaU 008 olarak bilinen bu uzay taşının, 600.000 ila 700.000 yıl önce meydana gelen bir çarpışma sonucunda Mars’tan fırladığı düşünülüyor.
Bu iri Mars kayası, yüzbinlerce yıl boyunca güneş sistemimizde dolaşmış ve bir parçası da Dünya’ya inmiş. Şimdiyse NASA’nın Mars 2020 görevi, bu değerli meteoritin bir kısmını Mars’a geri taşıyacak. NHM temsilcilerinin bir açıklamada söylediğine göre keşif aracı Mars’a gittiği zaman; araçta yer alan SHERLOC aleti, taşı test maddesi şeklinde kullanarak yerinde ayarlama yapacak.
MARS 2020 görevinin bilim takımı üyesi, NHM Yer Bilimleri Koleksiyonları Müdürü ve Meteoritler Baş Sorumlusu Caroline Smith; NHM koleksiyonundaki meteoritlerin bilimsel çalışma amacıyla sık sık dünyayı dolaştığını fakat koleksiyondaki örneklerden birinin gezegeni ilk defa terk edeceğini söylüyor.
Mindy Weisberger/Live Science. Ç: O.