Maymunlar Birbirleriyle Etkileşimlerini Tıpkı İnsanlar Gibi Başlatıp Bitiriyor

0
Bir bonobo maymunu yavrusu. Fotoğraf: Adèle/Unsplash

İnsanlar birbirleriyle etkileşim kurduklarında, görünmez kuralları takip etme eğilimi sergiliyorlar. Birbirimizi ‘Selam, nasılsın?’ diye selamlayarak bir sohbetin başlangıcını belirtiyoruz. Birisi ‘Tamam, görüşürüz’ gibi cümleler kullanmaya başladığında ise sohbetin sona erdiğini biliyoruz.

Şimdiye kadar, etkileşimle ilgili bu zarif detayları yerine getiren tek türün kendimiz olduğunu sanıyorduk. Fakat görünüşe göre, bazı en yakın primat akrabalarımız da böyle yapıyor.

Araştırmacılar yeni bir çalışmada, maymunların etkileşimlerini başlatmaya ve bitirmeye yönelik kasıtlı sinyaller kullandıklarını belgelemişler.

Hayvanat bahçelerinde yaşayan bonobo maymunları ve şempanze grupları arasındaki 1.242 etkileşimi analiz eden araştırmacılar, maymunların karşılıklı etkileşimleri başlatmak veya bitirmek üzere sık sık gözlerini diktiklerini veya sinyaller kullandıklarını bulmuşlar. Bunlar, genelde insanların etkileşimleriyle ilişkilendiriliyor.

iScience bülteninde yayımlanan yeni bulgular, araştırmacılara göre ‘ortak bağlılığın’ kökeni ile evriminin sadece insanlarda değil, aynı zamanda daha geniş olarak büyük maymunlarda da gelişen bir süreç biçiminde daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabilir. Ortak bağlılıkla, niyetlerimizi paylaştığımız ve ortak hedefler doğrultusunda beraber çalıştığımız süreçler kastediliyor.

Conor Feehly/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz