Megalodon Balina Bile Yiyebilirdi

0
Tasvir: J. J. Giraldo

Şimdiye dek yaşamış en büyük köpekbalığı olan megalodon, insan eli boyutundaki devasa dişleriyle biliniyor. Fakat vücudunun tamamına ait fosil bulgular az miktarda. Şimdiyse Zürih Üniversitesiyle ortaklaşa çalışan uluslararası bir araştırma takımı, olağanüstü derecede korunmuş bir numuneyi kullanarak hayvanın tüm vücudunun 3 boyutlu bir modelini oluşturmuş. Dün Science Advances bülteninde yayımlanan sonuçlar, megalodonun günümüzdeki katil balina boyutundaki avları tümüyle tüketebileceğini ve sonrasında hiçbir şey yemeden iki ay boyunca gezebileceğini akla getiriyor.

Yeniden oluşturulan bu megalodonun (Otodus megalodon) uzunluğu 16 metre ve ağırlığı da 61 tondan fazla. Megadişin saniyede 1,4 metre civarı bir hızda yüzebildiği, her gün 98.000’den fazla kilo kaloriye (kcal) ihtiyaç duyduğu ve neredeyse 10.000 litrelik bir mide hacmi bulunduğu tahmin ediliyor. Bu sonuçlar, megalodonun uzun mesafeler kat edebildiğini ve 8 metre uzunluğa kadarki avları bütün olarak yiyebildiğini akla getiriyor. Söz konusu boyut, günümüzde okyanusların üst yırtıcısı olan modern katil balinaların büyüklüğü kadar. Ayrıca kıyaslanabilir boyuttaki büyük uç yırtıcıları milyonlarca yıl önce yiyebilmesi, megalodonu besin zincirinde modern üst yırtıcılardan daha yüksek bir basamağa yerleştiriyor.

Denizin Derinliklerinde Antik Bir Mega Köpekbalığı Gizleniyor Olabilir mi?

Bunlar, Zürih Üniversitesiyle ortaklaşa yürütülen uluslararası bir çalışmanın sonuçları. Araştırma yalnızca, 1860’larda keşfedilen bir megalodon bireyinin 3 boyutlu şekilde modellenmesi sayesinde mümkün olmuş. Megalodonun omurgasının oldukça büyük bir bölümü, hayvan yaklaşık 18 milyon yıl önce Belçika’nın Miyosen okyanuslarında 46 yaşında öldükten sonra tüm engellere rağmen günümüze kadar ulaşmış.

Swansea Üniversitesinde doktora öğrencisi olan çalışmanın birinci yazarı Jack Cooper, “Köpekbalığı dişleri, güzel muhafaza olmalarını sağlayan sert bileşimleri sebebiyle yaygın fosiller arasında” diyor. “Fakat iskeletleri kıkırdaktan oluşuyor. Dolayısıyla nadiren fosilleşiyorlar. Bu yüzden Belçika Kraliyet Doğa Bilimleri Enstitüsündeki bu megalodon omurgası, türünün tek örneği bir fosil.”

 

Kaynak: Zürih Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz