Megalodon Ne Yemişti? İstediği Her Şeyi!

0
Megadiş köpekbalıklarının (Otodus cinsi) boyutu zamanla artmış. En altta, yaklaşık 50 milyon yıl önce yaşayan ataları Cretalamna yer alıyor ve günümüzdeki büyük beyaz köpek balıklarıyla benzer bir boyut sergiliyor. Alttan itibaren: Cretalamna (3,5 metre uzunluğunda), O. obliquus (8 m), O. auriculatus (9,5 m), O. angustidens (11,5 m), O. chubutensis (13,5 m), O. megalodon (15 m). Tasvir: Christina Spence Morgan

Princeton Üniversitesinde yürütülen yeni araştırma, tarih öncesi megadiş köpekbalıklarının (şimdiye dek yaşamış en büyük köpekbalıkları) bugüne dek ölçülen en yüksek seviyede uç yırtıcılar olduklarını gösteriyor.

Megadiş köpekbalıkları, isimlerini her biri insan elinden daha büyük olabilen devasa dişlerinden alıyor. Grup, şimdiye dek yaşamış en büyük köpekbalığı olan Megalodon’u ve onunla akraba birkaç türü içerisinde barındırıyor.

Köpekbalıkları şu veya bu şekilde dinozorlardan çok önce var olsa da (400 milyon yıldan uzun süredir), bu megadiş köpekbalıkları dinozorlar yok olduktan sonra evrimleşmiş ve sadece 3 milyon yıl öncesine kadar denizlerde hüküm sürmüş.

Üç gün önce Science Advances bülteninin güncel sayısında yayımlanan yeni çalışmanın baş yazarı olan ve doktorasını 2019 yılında yerbilimleri alanında tamamlayan Emma Kast, “En büyük türleri; balinaları, balina köpekbalıklarını ve hatta filleri ve diplodokusları yırtıcı olarak değil de süzerek beslenenler veya hepçiller şeklinde düşünmeye alışığız” diyor. “Fakat Megalodon ve diğer megadiş köpekbalıkları, diğer yırtıcılarla beslenen devasa etçillerdi. Meg ise henüz birkaç milyon yıl önce yok olmuştu.”

Kast’in Princeton Yerbilimleri ve Jeofizik Bilimleri Bölümünde çalışan danışmanı Profesör Danny Sigman şöyle ekliyor: “Megalodon modern okyanuslarda yaşasaydı, insanların deniz ortamıyla olan etkileşimini tamamen değiştirirdi.”

Denizin Derinliklerinde Antik Bir Mega Köpekbalığı Gizleniyor Olabilir mi?

Şimdiyse Princeton Üniversitesinde çalışan bir araştırma takımı, Megalodon ve bazı atalarının tarih öncesi besin zincirinin en yüksek basamağında durduklarını gösteren açık bulgular keşfetmiş. Bilim insanları buna en yüksek “trofik seviye” diyor. Aslında araştırmacılara göre bu canlıların trofik imzası o kadar yüksek ki, karmaşık bir besin ağında diğer yırtıcıları ve yırtıcıların yırtıcılarını yemiş olabilirler.

Şimdi Cambridge Üniversitesinde çalışan ve bu araştırmanın ilk halini bitirme tezinde bir bölüm şeklinde yazan Kast, “Okyanustaki besin ağları, genelde kara hayvanlarının ot-geyik-kurt besin zincirinden daha uzun oluyor çünkü çok küçük canlılarla başlıyorsunuz” diyor. Bu megadiş köpekbalıklarında ölçtüğümüz trofik seviyelere ulaşmak için çağdaş denizlerdeki besin ağının tepesine bir değil (deniz besin zincirinin tepesine bir uç yırtıcı değil), birkaç tane tropik seviye eklememiz gerekiyor.”

Megalodonun ihtiyatlı tahminle 15 metre uzunluğunda olduğu düşünülürken, günümüzdeki büyük beyaz köpekbalıkları ise genelde en fazla beş metre civarına ulaşıyor.

 

Yazar: Liz Fuller Wright/Princeton Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz