Minik Uykular Esnasında Beynimizde Neler Oluyor?

0

Bütün gecenizi final sınavlarına çalışmak için harcarken bir noktadan sonra isteseniz dahi gözlerinizi açık tutamadığınızı bilirsiniz (Bilmiyor musun? Öğrencilik geçmişi olan herkes bunu bilir!). Peki gözlerimizin kapanmasından sonraki o kısa süreçte beynimizde neler gerçekleşir? Neuroimage dergisinde yayınlanan bir makaleye göre beyninizin bir kısmı ders çalışmanıza devam etmeniz gerektiğini söylüyor, diğer kısmı yatağın çekim gücüne yenik düşmeye çoktan hazır.

Araştırmacılar 18 kişiyi 22 saatlik uykusuz bir günün ardından karanlık bir odaya alıyor ve onlara uyanık kalmalarını söylüyor. Bu arada da fMRI makinesi ile beyinleri de görüntüleniyor. Tabii ki gözleri periyodik olarak kapanıyor, makine de bu süreçte beyinlerindeki olayları inceliyor. Eğer gözler gereğinden fazla kapalı kalırsa bir sesli uyaran ile katılımcılar uyandırılıyor.

Sonuçlara göre, uykulu kişiler gözlerini kapattıklarında beyinlerindeki talamus bölgesinde (duysal geçişleri ve motor hareketleri düzenleyen bölge) aktivite azalıyor. Ah tabii ki sürpriz değil, çünkü bilim insanları da bu bölgenin uykuyu düzenlediğini biliyorlar. Sürpriz olan, duysal süreçleri işleyen bölgelerin aktivite göstermesi. Ayrıca ekip dikkatinizi toplamanızı sağlayan bölgelerde de (bölgenin asıl adı ön parietal lob) aktivite gözlemledi.

Belki de araştırmacılar size uykusuz geceler sağlamadılar ancak mikro uyku esansında bilinçli ve bilinç dışı olma durumu arasındaki savaşa güzel bir bakış açısı kazandırdı.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz