Modern Ekinler, Gelişmekte Olan Ülkelerde Her Yıl 3 İla 6 Milyon Bebeğin Hayatını Kurtarıyor

0
Dan Meyers/Unsplash

2020’nin sonunda, alabileceğimiz bütün güzel haberleri alıyoruz. Modern ekin geliştirmeleri üzerinde yapılan yeni bir çalışma ise tam da bu kategoriye giriyor: Araştırmada, modern ekin çeşitlerinin kullanılmaya başlandığı 1950 ile 1960’lardan beri 100 milyondan fazla bebeğin hayatının kurtarıldığı tahmin ediliyor.

Bu Yeşil Devrim‘in yayılışı zaman içinde tutarlı olmasa da; daha bereketli, hastalıklara ve zararlılara daha dirençli ve daha kaliteli mahsuller sayesinde her yıl ortalama 3-6 milyon genç yaşamın kurtarılmasına yol açmış.

Fakat araştırmacılar, çok daha fazlasının yapılabileceğini de vurguluyor: Örneğin Sahra altı Afrika gibi bölgeler, Hindistan gibi Güneydoğu Asya ülkelerinde gıda üretiminde görülen kazançları takiben modern ekinleri daha fazla benimseyerek fayda sağlayabilir.

San Diego – California Üniversitesi’nde çalışan iktisatçı Gordon McCord, “Eğer yeşil devrim Sahra altı Afrika’ya Güney Asya’da olduğu gibi yayılsaydı, tahminlerimize göre bebeklerdeki ölüm oranı yüzde 31 oranında azalabilirdi” diyor.

McCord ve meslektaşlarının yaptığı bu hesaplar, modern ekin çeşitlerinin gelişmekte olan dünyaya sunulduğu 1961 yılından 2000 yılına kadar olan zamanı kapsıyor. Kadınlara yönelik halk sağlığı araştırmalarını coğrafi ekin verileriyle birleştiren araştırmacılar, gelişmekte olan 37 ülke çapında 600.000’den fazla çocuğun ölüm oranına bakmış.

Araştırmacılar bu yıllarda, bebek ölümlerinin ortalamada yüzde 2,4’ten yüzde 5,3’e kadar gerilediğini ve erkek bebekler ile daha zayıf hane halklarında daha büyük azalmalar olduğunu fark etmiş.

David Nield/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz