MRI Taramaları, Yalnızlık Hissettiğimiz Zaman Arkadaşlarımızı Farklı Algıladığımızı Gösteriyor

0
Fotoğraf: iStock

Yapılan yeni araştırma, yalnızlık hissinin beyinlerimizin çalışma şekillerindeki köklü farklılıklarla bağlantılı olduğunu gösteriyor. Yalnızlık hissi; arkadaşlarımızı, tanıdıklarımızı ve hiç tanışmadığımız insanları algılama biçimimizi değiştiriyor.

Araştırma ufak boyutlu olsa da, dünyanın büyük bir bölümünün şimdilerde tecrit altında olduğu veya sosyal mesafe kuralları uyguladığı göz önüne alındığında; yalnız hissetmenin etkilerini anlamak açısından uygun bir zamandayız.

Araştırmacıların fMRI taramaları üzerinde yürüttükleri detaylı bir analize göre; kişi ne kadar yalnız olursa, arkadaşlarının ve tanıdıklarının uzak olduğunu hissetmesi o kadar muhtemel. Ayrıca bu sosyal bağlantıların hepsi, beyin açısından bir bütün halinde bulanıklaşma eğilimi gösteriyor.

Yakın sosyal bağlantıların sağlığımız için iyi olduğunu bilsek de, bilim insanları bu bağlantıların beyinde oluştuğunu hâlâ tam anlamış değil.

Bu yeni bulgular, bilgilerimizdeki bazı boşlukları doldurmaya yardımcı olabilir; belki de yalnızlık ve soyutlanma hislerini daha iyi yönetmenin yollarına kapı aralayabilir.

David Nield/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz