NASA uzayda 3B alet baskısı yapıyor

0

Numune kapları, İngiliz anahtarları, daha neler neler

Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki astronotlar geçtiğimiz ay özel tasarımlı bir 3B yazıcı kullanmaya başladı. İşe önce küçük başladılar. Bastıkları ilk nesne, yazıcının kendi parçalarından biriydi ve üstünde hem NASA’nın hem de yazıcıyı yapan Made in Space firmasının etiketi bulunuyordu.

Şimdi, bir ay sonra, yazıcı 13 farklı plana dayalı 20 nesne basmış durumda. Bunlardan biri de uzay istasyonuna yerden elektronik olarak gönderilen bir cırcır anahtar (kurbağacık).

“Yazıcının operasyonların bu aşamasındaki son testi için NASA, Mars’a yapılacak uzun yolculuklarda kritik olacak istek üzerine baskı işlemini sınamak istedi,” diyor istasyonun NASA Marshall Uzay Üssü’ndeki 3B yazıcı program müdürü olan Niki Werkheiser. “Bir haftadan kısa bir sürede anahtar tasarlandı, güvenlik onayından ve diğer NASA kontrollerinden geçti, sonra tasarım dosyası uzaya yollandı ve yazıcı da bu anahtarı dört saat içinde bastı.”

Uzayda 3B baskının en büyük avantajı hızı. Şu anda Uluslararası Uzay İstasyonu üzerindeki her şey Dünya’dan taşınmış durumda ve gerekebilecek her şeyin de yine bir uzay aracıyla getirilmesi gerekiyor. Bu da tek bir yedek parça için bile aylarca beklemek gerektiği anlamına geliyor. 3B yazıcı ise bu bekleyişi kısaltabilir.

Werkheiser’a göre, anahtar uzayda kullanılmayacak. Bu alet, fikrin işe yaradığının kanıtı ve bir sonraki dönüş yolculuğunda Dünya’ya getirilerek yapısal ve mekanik özellikleri etraflıca test edilecek. Eğer her şey yolunda giderse belki de 3B basılmış aletlerin bir sonraki nesli Uluslararası Uzay İstasyonu’nda kullanılabilir.

Fotoğraf: 42. ISS seferinin komutanı Barry Wilmore, 3B basılmış cırcır anahtarla.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz