NASA’nın En Güçlü Roketi Yarın Ay’a Fırlatılıyor

0
Yeniden Ay'a gidiyoruz millet. Fotoğraf: Joel Kowsky/NASA

NASA’nın sıradaki Ay görevi Artemis I’in başlamasına tam bir gün kaldı. Uzay ajansının şimdiye kadarki en güçlü roketiyle desteklenen bu mürettebatsız yolculuk, insanlığın Ay’ı keşif serüvenine bir adım daha yaklaşmamızı sağlayacak. Üstelik roketin fırlatılış anını bulunduğunuz yerden canlı izleyebileceksiniz.

50 Yıl Sonra Ay’a Dönüş İçin Geri Sayım Başladı

Artemis I’in fırlatılışı nasıl izlenir?

Uzay Fırlatma Sistemi’nin (veya NASA’nın tabiriyle “mega Ay roketinin”) üst kısmındaki Orion uzay aracının, yarın Türkiye saatiyle tam 15:33’te başlayan iki saatlik bir zaman aralığında kalkış yapması bekleniyor. Faaliyetler iki haftadır NASA Televizyonu‘ndan aktarılırken, resmi geri sayım ise 16 Ağustos’ta başlamıştı. Artemis I nihayet havalandığında, Ay’ın etrafında yaklaşık 42 gün sürmesi beklenen 2,1 milyon kilometrelik yolculuğu da başlamış olacak.

Ana ziyaretçi kompleksine giriş bileti almak için artık çok geç olsa da, SLS roketinin göğe yükselişini NASA TV‘den, NASA’nın resmi canlı yayınından ya da NASA’nın mobil uygulamasından izleyebilirsiniz. İnternet üzerinden ücretsiz kayıt yaptırarak, ajansın Sanal Ziyaretçi programıyla gerçekleştireceği seyir partisinin ne zaman başlayacağını öğrenebilirsiniz; özellikle de hatıra olsun diye sanal bir pasaport almak istiyorsanız. (Ancak bu sanal pasaport resmi bir belge olmadığı gibi, uzaya erişim garantisi de sunmuyor. Pullar, başarılı geçen fırlatışın ardından kayıtlı kullanıcılara postayla gönderilecek.)

NASA’nın canlı yayınında bazı ünlü sanatçılar da yer alacak. Philadelphia Orkestrası ve viyolonselist Yo-Yo Ma da canlı performans sergileyecekler arasında. Programın tamamı için NASA’nın internet sitesine bakabilirsiniz.

Gelecekteki Artemis görevlerinden neler bekleniyor?

1972 yılında gerçekleştirilen son Apollo görevinden beri Ay’a hiç insan gitmemişti. Artemis III uzay göreviyle birlikte ise Dünya’nın tek doğal uydusuna ilk defa bir kadının ve siyahi bir insanın gönderilmesi amaçlanıyor. Gelecekteki uzay görevlerinde ise insanların Mars’a gönderilmesi hedefleniyor.

Fakat şimdilik, uzaydaki keşif yolculuğumuzda yeni bir başlangıca tanıklık ediyoruz. Her şey yolunda giderse Artemis I, NASA’nın ve gelecekteki uzay görevlerinde çalışacak astronotların Dünya atmosferinin ötesine yolculuk etmenin güçlükleriyle yüzleşmeye güzel biçimde hazırlanmalarını sağlayacak.

 

Yazar: Maria Parazo Rose/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz