NASA’nın yolladığı Juno uzay aracı Jupiter’in Dev Kırmızı Nokta’sına gidecek

2
On July 10, the Juno spacecraft will get close enough to peer beneath the veneer of Jupiter's Great Red Spot. NASA

16.000 km Büyüklüğündeki fırtınadan en yakın görüntüleri elde edeceğiz.

10 Temmuz tarihinde Juno uzay aracı Jüpiter’in Dev Kırmızı Nokta bölgesinin altında yatanları çözecek yakınlığa gidiyor.
NASA

İnsanoğlu, en az 300 yıldan beri Jüpiter’in Dev Kırmızı Nokta’sını teleskoplarıyla izlemektedir. Voyager ve Galileo görevleri, bu 16.000 km’lik fırtınanın nedenini anlama konusunda bize epeyce fayda sağladılar, ama asıl gizemini halen koruyor. NASA’nın yolladığı, Juno uzay aracı çok yakında bu şiddetli fırtınaya daha önce yaklaşan uzay araçlarından daha yakına gidecek. Umarız, fırtınanın altında yatan gizemlerden bir kısmını çözmeyi başaracak.

10 Temmuz tarihinde, Juno direkt Dev Kırmızı Nokta’nın üzerinden uçacak. Parlayan gözün 9.000 km üstünden. Uçuş esnasında uzay aracının sekiz enstrümanı birden açılarak veri toplayacaklar, buna fotoğraf makinesi de dahil.

Juno görevinin başındaki isim Scott Bolton, uzay aracı oraya gittikten sonra, takımının çok çeşitli sorulara cevap arayacağını belirtti. ”Bunlardan en basiti şu: Yakından nasıl görünüyor?” diyor Bolton. ”Bu temel bir soru, elbette buna bağlı olarak sorulacak bilimsel sorular da mevcut.”

Bolton, Juno’nun oraya vardığında ne bulacağını bilemiyor, ama fotoğraf makinesinin nefes kesici fotoğraflar yollayacağını umuyor. Bu da gerçekleşemeyecek bir hayal değil, sonuçta uzay aracı, gaz devinin farklı kısımlarına ait, bugüne kadar oldukça ilginç fotoğraflar yollamayı başardı.

Juno tarafından çekilen, Jüpiter’in güney kutbuna ait muazzam bir fotoğraf. Bilim insanları, uzay aracının Dev Kırmızı Nokta’ya ait de bu denli güzel fotoğraflar yollayacağını düşünüyorlar.
NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Betsy Asher Hall/Gervasio Robles

Yeni veriler muhtemelen, saatte 684 km hıza sahip bu devasa fırtınanın yapısı ve Jüpiter’in atmosferi hakkında yeni ipuçları içerecek. Görevin enstrümanları, fırtınanın kırmızı rengini nereden aldığını anlamaya çalışacaklar ve tarihte ilk defa fırtına yüzeyinin altına süzülecek.

”Bulutların altını görebiliyor, böylece fırtınanın derinliğini tahmin edebileceğiz,” diyor Bolton. ”Bulutların altında, fırtınaya neden olan şeyi mi bulacağız, yoksa sadece yüzeysel bir özellik mi? Belki de, fırtınanın nasıl ortaya çıktığını ve neden bu kadar uzun sürdüğünü anlayabileceğiz.”

Çoğu bilim insanı, fırtınanın köklerinin, Jüpiter’in atmosferinde çok derinlere kadar indiğini düşünseler de, Bolton’a göre Juno’nun gözlemleri bu hipotezleri çürütecek. ”Bugüne kadar, üst tabakanın altını görebilecek enstrümanlara hiç sahip olamamıştık.”

2 YORUMLAR

  1. Belki de üst tabakanın altına inildiğin de; içinden dereler akan yeşil çayırlar, kuş cıvıltılarının çınlattığı ormanlar, karlarla kaplı dağlara rastlarız:) Tamam biraz uçuk oldu ama Jüpiter’in şu şekli Van Gogh’un tablolarına benzemiyor mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz