Nesnelerin İnterneti Cihazları, 5G Şebekesinden Kablosuz Güç Alabilir

0
Fotoğraf: mohamed_hassan/Pixabay

Georgia Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan araştırmacılar, 5G şebekelerdeki fazla kapasitenin kullanılmasını sağlayan yenilikçi bir yöntem ortaya çıkarmış ve bu şekebeleri, günümüzde çalışmak için pile ihtiyaç duyan Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarına güç vermek üzere “kablosuz bir elektrik şebekesine” dönüştürmüşler.

Georgia Teknoloji mucitleri, 28 GHz aralığında milimetre dalga toplayan ve Rotman merceğine dayanan esnek bir doğrultma anteni (rekten) sistemi geliştirmişler. (Rotman merceği, ışın oluşturan şebekeler için anahtar önem taşıyor ve radar gözetleme sistemlerinde anten sistemini fiziksel şekilde hareket ettirmeden, çeşitli yönlerde bulunan hedefleri görmek için kullanılıyor.)

Fakat uzun mesafelerdeki düşük güçlü cihazları destekleyecek kadar enerji toplanması için, geniş açıklığa sahip antenler gerekiyor. Büyük antenler ise görüş alanını daraltıyor. Bu kısıtlama, eğer anten 5G baz istasyonundan uzaktaysa faaliyetini önlüyor.

Georgia Teknoloji Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Fakültesi’nde elektromanyetik, kablosuz, radyo frekans, milimetre dalga ve terahertz altı uygulamaların ilerletilip yeni teknolojilerin geliştirilmesi için kurulan ATHENA laboratuvarı’nda çalışan kıdemli araştırmacı Aline Eid şöyle söylüyor: “Geniş açılı kapsama alanına sahip bir sistemle, sadece tek yönden bakabilme sorununu çözdük.”

Bulgular, Scientific Reports bülteninde sunuldu.

FCC, enerjinin önceki nesil hücresel şebekelere kıyasla çok daha yoğun şekilde odaklanmasına onay vermiş durumda. Günümüzdeki 5G yüksek bant genişlikli iletişim için yapılsa da, bu yüksek frekanslı şebeke normalde israf olan ve kullanılmayan enerjinin “toplanması” bakımından zengin fırsatlar taşıyor.

 

 

 

 

Yazar: Anne Wainscott Sargent/Georgia Teknoloji Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz