Neuralink’in Yeni Sürümü Tanıtıldı

0
Yeni Neuralink cihazı, birkaç bozuk para büyüklüğünde. Musk cihazı, "kafatasında duran ve ufak kabloları olan akıllı bir cihaz" şeklinde tanımlıyor.

İşte, doğrudan kafatasınıza gitmesi için yapılmış teknoloji.

Neuralink’i ilk defa 2017 yılında duymuştuk. Elon Musk, insan beynine bir bilgisayar çipi yerleştirmenin, bilgisayarlara doğrudan bağlanmayı sağlayacağını düşünüyor. Bu düşünce, insanları et, kan, kemik ve yapay zekadan oluşan melezler şeklinde resmeden büyük bir hayal. Musk’a göre ampüte kişiler bu arayüzeyi kullanarak yapay uzuvları kontrol edebilir. Sözlü iletişim kuramayanlar, ele ihtiyaçları olmadan iletişim cihazlarını kullanabilir. Hatta şarkı listemizi doğrudan gri maddemize aktarabiliriz. Bizler insan donanımıyız.

Musk, geçen yıl gerçekleştirdiği bir tanıtımda cihazın eski sürümünü göstermişti. Fakat bu hafta, 2. sürümün “akıllara durgunluk vereceğini” söylüyordu.

Bilgisayar-beyin arayüzeyleri yeni bir kavram değil. Birçok bilim kurgu eserinde ve Ninja Kaplumbağalar gibi çizgi filmlerde işleniyor. Fakat bu gelişmeler, öylece bilim kurgudan çıkmıyor. Kernel gibi yeni şirketler ve Facebook gibi teknoloji devleri, bu teknoloji üzerinde çeşitli biçimlerde çalışıyorlar.

Neuralink şimdiye kadar umut vadetmişti. Fakat insanları kafataslarını delmeye ve oraya elektrot bağlatmaya ikna etmek için çok şey lazım. Musk, bu işlemin Lasik göz ameliyatına benzeyeceğini iddia ediyor. Aslında kulağa çok büyük bir işlem gibi gelmiyor; özellikle de, ciddi beyin hastalıklarını tedavi etmek gibi ulvi vaatlerden bazılarını yerine getirebilirse. Fakat Musk, gelecekte bu işlemin sıradan olmasını ve tıbbi bir tedaviden ziyade, bir yükseltme işlemi haline gelmesini umuyor. Belki de gelecekte beynimiz için çıkan yeni yazılımı indirip, hangi yeni kapasiteyi kurcalayacağımızı göreceğiz.

Tanıtım etkinliği dün TSİ 01:41’de başladı. Elon, tanıtımın ana hedefinin “insan toplamak” olduğunu söylüyor. Şirketin sermaye aramaktan ziyade, takımda çalışacak yetenekli insanlar bulmak istediğini söylüyor.

Musk’a göre cihazın temel hedefi, beyin ve omurga sorunlarını çözmek. Musk’a göre Neuralink’in çözebileceği sorunlar şöyle sıralanıyor: Hafıza kaybı, işitme kaybı, körlük, felç, depresyon, uykusuzluk, aşırı ağrı, nöbet geçirme, kaygı bozukluğu, bağımlılık, inme, beyin hasarı… Bunlar son derece iddialı vaatler.

Musk, iş nöronları okumaya geldiğinde, teknolojinin mevcut durumunu özetliyor. Bir hava çekiciyle yerleştirilmesi gereken ve kafatasının dışında büyük, harici bir donanım gerektiren Utah Dizilimi’ni anlatıyor. Ayrıca, şu an yüz binlerce insana yardımcı olan fakat “kaba kuvvet” yöntemi kullanan derin beyin uyarımından da bahsediyor.

Musk, bu cihazdan kendisinde de bir tane olabileceğini ve bizim bunu bilemeyeceğimizi söyleyerek espri yapıyor. Yeni cihaz, geçen sene gördüğümüz sürümdeki gibi kulağın arkasında harici bir parça gerektirmiyor. Bir Qi cihazına benzer şekilde, manyetik alan ile şarj oluyor.

Cihazın yerleştirilmesi için “gelişmiş bir robot” ile ameliyat yapılıyor ve işlem bir saatten kısa sürüyor. Musk, gereken hassaslığın sadece robot kullanılarak elde edileceğini belirtiyor.

Kurulum (nakil?) işleminin asıl kısmına geliyor ve işlemin, bağlantı eklendiği zaman hiçbir fark edilebilir sinir hasarına sebep olmayacağını söylüyor. İddiaya göre kanama da olmayacak.

Musk, tanıtım sırasında üç tane domuz gösteriyor. Domuzlardan birine hiç implant takılmamış, birinde implant var (fakat Musk ile işbirliği yapmıyor) ve diğerinde de önceden varmış.

Bu harita, domuzun burnundaki elektrotları gösteriyor. Panikleyen bir Game Boy gibi; sanki başka dünyadan gelen bir ses çıkarıyor. Neuralink

Musk, kafanızda birden çok bağlantı bulunmasının ve onları ayna anda çalıştırmanın mümkün olduğunu söylüyor.

Bir beyin implantının özellik listesine, sanki yeni bir akıllı telefonun özelliklerine bakar gibi bakmak çok tuhaf. Bu cihaz, telefonunuza düşük enerjili Bluetooth aracılığıyla bağlanıyor.

Musk, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi ile yakın şekilde çalıştığını ve Neuralink’in “Çığır Açan Cihaz” şeklinde görüldüğünü söylüyor.

Nuralink’e katılmak isteyenlerin, başvurmak için beyinlerle deneyimi olması gerekmiyor.

Musk, insanların Tesla arabalarını telepatik olarak çağırabileceğini açıkça ifade ediyor. Sunumun soru cevap bölümü, Twitter’daki “az çok komik” sorular ile detaylı mühendisliğe yönelik derin sorular arasında gidip geliyor.

Musk, gelecekte beynin derinlerine inilmesiyle, depresyon ve bağımlılık gibi durumlarda etki oluşturulabileceğini söylüyor. Bu noktaya daha çok var. Şimdilik, takımda çalışan 100 kişi olduğunu fakat gelecekte 10.000 olabileceğini aktarıyor.

 

 

 

 

Yazar: Stan Horaczek/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz