Geçtiğimiz günlerde New Balance tarafından yapılan açıklamaya göre, şirket 2016’nın ilk aylarında ara tabanı üç boyutlu yazıcıda üretilmiş bir koşu ayakkabısı modelini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Koşu ürünleriyle tanınan şirket bu sayede hem üretim maliyetlerini azalmayı hem de kullanıcıların ayaklarına daha kusursuz bir biçimde uyum sağlayan bir ayakkabı geliştirmeyi amaçlıyor. İsmi henüz belli olmayan spor ayakkabısı, gelecek yılın nisan ayında seçilen mağazalarda satışa sunulacak.
New Balance, üç boyutlu yazıcı ayakkabısı sektörüne adım atan ilk şirket değil. Daha önce de bu konuya ilgi duyduklarını belirten çeşitli şirketler ve girişimciler olmuştu. Ancak New Balance’ın hamlesiyle birlikte ayakkabı pazarında ilk kez üç boyutlu yazıcı teknolojisinden pratik anlamda fayda sağlanmış olacak.
Ekim ayında Adidas, üç boyutlu yazıcı firması Materialise ile ortak çalıştığını duyurmuş; Nike ise aynı şekilde üç boyutlu yazıcı ile üretilen koşu ayakkabıları üretme konusunda istekleri olduğunu açıklamıştı.
Ara tabanı üretebilmek için New Balance, üç boyutlu yazıcı şirketi olan 3D Systems ile anlaşmış durumda. New Balance, 3D Systems ile hafif ve esnek ayakkabılar üretebilmek adına yeni geliştirilen elastomerik toz olan “DuraForm Flex TPU” ürününü kullanacak.
Kullanılacak olan teknik aslında tam olarak “üç boyutlu çıktı alma” değil. Zira SLS adı verilen bu teknoloji lazer ile katılaştırma işlemi anlamına geliyor. SLS tekniğinde toz halindeki materyaller lazer ile katmanlar halinde katılaştırılarak şekillendiriliyor ve New Balance’ın ayakkabısında ise bu teknik ara tabanı üretmede kullanılacak. Bu yöntem ile ayakkabıyı kullanan kişinin ayak şekline daha uygun ayakkabılar üretilebilecek.
Birçok koşucunun ve atletin bildiği üzere ayakkabıda ara taban, ayağı desteklemesi ve darbe emici özelliği bakımından önemli bir görev taşır. Dolayısıyla atletler için özel olarak tasarlanacak bir ara taban sadece rahatlık açısından değil sağlık açısından da çok önemli.
New Balance’ta Yenilik Stüdyosu’nda Genel Yönetici olan Katherine Petrecca’ya göre bu teknoloji aynı zamanda şirkete özel bir ayakkabı üretmek istediklerinde, daha hızlı olma şansı tanıyacak çünkü normal üretim teknikleriyle bir ara taban üretimi bir ay sürmekte. Yeni teknolojiyle ise bir günde 16 farklı ara taban tasarımı üretilebilmekte. Bu da tasarımcılara, farklı tasarımları gecikme yaşamadan test edebilme imkanı tanımakta.
Ara tabanı üç boyutlu yazıcı vasıtasıyla üretilen ayakkabılar gelecek nisan ayında raflarda yerlerini alacak olsalar da, kişiselleştirilebilir tabanlı ayakkabıların bir sonraki yıl geleceği ve daha pahalıya mal olacağı tahmin ediliyor. Ayrıca üretilecek ayakkabıların maliyeti hakkında da henüz bir açıklama yapılmamış durumda ki, ayakkabıların piyasada tutulabilmesi bir bakıma fiyatlarına da bağlı olacak.
Peki spor ayakkabılarını gelecekte neler bekliyor? Petrecca gelecekte tüm ayakkabı üreticilerinin bu teknolojiyi kullanacağını düşünüyor ve bu konuda olumlu bir yaklaşım içerisinde. “Gerekli olan tasarım araçları, malzemeleri ve parça üretim teknikleri yeni bir seviyeye gelmiş durumda. Bu teknolojiyi geniş ölçekli üretime adapte edebilmek ise sıradaki aşama.”