Barselona Küresel Sağlık Enstitüsünün (ISGlobal) eş öncülüğünde yürütülen bir çalışmaya göre dokosahekzaenoik asit (DHA), gençlerde seçici ve sürekli dikkat yönünden daha yüksek bir kapasiteyle ilişkili. Alfa linolenik asit (ALA) ise daha düşük dürtüsellik ile bağlantı sergiliyor. Sonuçlar, sağlıklı bir beyin gelişimi için bu çoklu doymamış yağ asitlerini yeterli miktarda sağlayacak biçimde beslenmenin önemini doğruluyor.
Gençlik döneminde, özellikle dikkati kontrol etmede büyük rol oynayan prefrontal bölgede olmak üzere beyinde önemli yapısal ve işlevsel değişimler gerçekleşiyor. Diğer taraftan omega-3 yağ asitlerinin, uygun beyin gelişimi ve işlevi bakımından çok önemli olduğu biliniyor. Özellikle prefrontal bölgede olmak üzere beyinde en çok bulunan yağ asidi, çoğunlukla yağlı balık yenilmesiyle sağlanan DHA.
ISGlobal’de araştırma görevlisi ve yeni çalışmanın koordinatörü Jordi Julvez, “DHA’nın beyin gelişimindeki önemine rağmen, sağlıklı gençlerin dikkat performansında rol oynayıp oynamadığı çok az araştırmada değerlendirilmiş” diyor. “Ek olarak, bitki kaynaklı başka bir omega-3 olan alfa-linoleik asidin (ALA) muhtemel rolü de kapsamlı şekilde incelenmemiş.” Batı toplumlarındaki düşük balık tüketimi göz önüne alındığında, araştırmanın ne kadar önemli olduğu görülüyor.
Bulgular European Child & Adolescent Psychiatry bülteninde sunuldu.
Kaynak: Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü. Çeviren: Ozan Zaloğlu.