Papağanları Korumak İçin Serbest Uçuş Eğitimi

0
Dünyaca tanınan bir serbest uçuş eğitmeni olan Chris Bilo, bir makavla çalışırken. Fotoğraf: Constance Woodman

Texas A&M Üniversitesi’nde çalışan araştırmacılar, papağan sahiplerinin onlarca yıldır uyguladığı bir eğitim yöntemini artık doğada yeni kuş sürüleri kurmak için kullanıyor.

Pek çok papağan sahibi, kuşlarının uçuş kabiliyetlerini azaltmak için kanat tüylerini kısaltırken; serbest uçuş eğitiminde hiç dokunulmayan bir papağanın eğitilerek çağrıldığı zaman gelmesi, temel emirleri takip etmesi, doğal tehlikeleri tanıması ve açık alanlarda güvenli şekilde uçması sağlanıyor.

Texas A&M Veteriner Tıp & Biyomedikal Bilimler Fakültesi’nde doktora öğrencisi olan Constance Woodman ile aynı fakültede yardımcı profesör olan Donald Brightsmith, geçenlerde Diversity bülteninde yayımlanan bir makalede dünyaca tanınan serbest uçuş eğitmeni Chris Biro ile yürüttükleri bir projeden elde edilen bulguları paylaşıyorlar. Biro’nun eğitim sürecinin adım adım belgelendiği proje, koruma görevlilerinin kuşları doğaya bırakırken Biro’nun yöntemlerini kullanmasını sağlayabilir.

En deneyimli serbest uçuş eğitmenlerinden biri olan Biro, 30’dan fazla ülkeden 400’den fazla öğrenciye kuşların nasıl serbest şekilde uçurulacağını öğretmiş. Fakat kullandığı işlemler, daha önce yalnızca videoya kaydedilmiş.

“Amerika’nın her yerinde kuş yetiştirip doğaya salan meslektaşlarımız var” diyor Brightsmith. “Fakat onların ana hedefi koruma ve fazla bilimsel makale yazma şansları yok. A&M’nin bu projedeki rolü, söz konusu bilginin dünyanın geri kalanının okuyabileceği, eleştirebileceği, kullanabileceği ve geliştirebileceği bir formatta kullanıma sokulmasını sağlamak. Eğer bilgi bilimsel yazına ulaşmazsa, makav ve papağan koruma biliminin geleceğini iyileştiremez ve sadece bir iki popülasyona yardımcı olur.”

ABD Ulusal Bilim Vakfı’nca desteklenen Woodman ve Biro, Biro’nun yöntemlerini kullanarak birden çok papağan türünden oluşan üç farklı sürüyü birkaç yıl boyunca eğitmiş ve işlemin her adımını enine boyuna belgelemiş.

Kuşlar yırtıcıları tanımayı, onlardan kaçmayı ve hatta onları korkutmayı; yiyecek aramayı ve güvenli seçeneklere karşılık güvensiz seçenekleri tanımayı; sürüler halinde uçmayı; yön bularak zihinlerinde etrafın haritasını çıkarmayı ve köpekler ile arabalar gibi güvenli olmayan durumlardan kaçınmayı öğrenmiş.

Biro’nun yöntemlerinin başarılı olduğu, eğitim sürecinin tamamı boyunca kanıtlanmış: Yırtıcılara bir kuş bile kaptırılmadığı gibi, hiçbir kuş da eğitim alanını terk etmemiş.

 

 

 

 

Yazar: Megan Myers/Texas A&M Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz